Externe

“Telefonul roșu”, înființat între NATO și armata rusă

Alianţa Nord-Atlantică a înfiinţat, pentru prima dată după Războiul Rece, o linie de telefon militară directă cu armata rusă, pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a tensiunilor tot mai puternice cu Rusia, relatează ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Operaţiunea a fost clasată „secretă”, adaugă publicaţia.Citeşte mai mult

„NATO şi autorităţile militare din Rusia menţin legături de comunicare. Comandantul Suprem NATO pentru Europa şi preşedintele Comitetului Militar NATO au primit permisiunea de a-i contacta pe colegii lor ruşi”, au declarat surse de la Alianţa Nord-Atlantică citate de FAZ.
”Canalele de comunicaţie sunt în continuare deschise şi este necesar să fie testate în mod regulat”, a adăugat sursa citată.
Deși Alianţa Nord-Atlantică nu a precizat când a fost activat sistemul, o sursă din cadrul unei delegaţii naţionale a declarat pentru FAZ că partea rusă a primit deja numerele de telefon.
Ea are la bază o iniţiativă a ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a sugerat, în decembrie, reintroducerea unui serviciu pentru urgenţe, având în vedere tensiunile legate de conflictul din Ucraina.
Statele Unite şi Rusia au creat, după criza rachetelor din Cuba, în 1962, o legătură telegrafică permanentă între forţele lor armate, cunoscută sub numele „telefonul roşu”.

sursa: amosnews.ro