Caută
Close this search box.

Știința îți spune de ce bei alcool și ce fel de consumator ești

Petreceri, întâlniri cu prieteni, o sâmbătă seara în oraș, zile de naștere, onomastici și multe alte evenimente din viața noastră de zi cu zi implică alcoolul. Consumul de alcool este un ritual de mii de ani. Dar te-ai întrebat vreodată de ce alegi să bei? Ce te motivează să o faci?

Fiecare dintre noi poate avea mai multe motive pentru care alege să bea alcool, ceea ce face dificilă înțelegerea științifică a cauzelor. Chiar și așa, există un model motivațional al consumului de alcool, care susține că bem pentru că ne așteptăm la o schimbare a felului în care ne simțim. O schimbare de genul „before/after”.

Inițial, modelul a fost dezvoltat pentru a ajuta la tratamentele pentru dependența de alcool. Însă ideile descrise au dat naștere unei noi înțelegeri a ceea ce îi motivează pe oameni să bea. În termeni simpli, oamenii beau pentru a spori sentimentele pozitive și a le scădea pe cele negative.

Asta implică o recompensă internă, ca îmbunătățirea unei stări emoționale personale, dar și una externă, ca aprobarea socială.

Alcoolul ca act social

Până în prezent, aproape toate studiile privind motivele pentru care oamenii beau au fost făcute pe adolescenți și adulți tineri. În toate culturile și țările, motivele sociale sunt cele mai frecvente motive pentru care tinerii spun da consumului de alcool.

Acest model implică o „creștere a distracției pe care o ai cu prietenii”. Astfel, consumul de alcool este, în principal, un joc social. Dacă te încadrezi în acest model, nu ai motive de îngrijorare. El este asociat cu un consum moderat de alcool.

Bei să te conformezi

Atunci când bei la anumite ocazii speciale, doar pentru că vrei să faci parte din „peisaj”, nu pentru că e o alegere pe care ai face-o în mod normal, bei mai puțin decât ceilalți care o fac din alte motive.Vei savura un pahar de șampanie după un toast și vei ține un pahar de vin în mână toată seara, doar pentru a evita să te simți diferit de ceilalți care consumă.

Stai fără grijă. Nu e o tragedie dacă nu consumi la fel de mult alcool ca restul oamenilor de la petrecere. Chiar e recomandat de medici.

Bei ca să îmbunătățești niște aspecte

Dincolo de o simplă băută pentru socializare, există două tipuri de adolescenți și tineri cu o combinație riscantă între personalitate și preferința pentru alcool. Unii beau pentru o îmbunătățire. Asta pentru că e mult mai probabil să devii extrovertit, impulsiv sau agresiv.

Acești băutori, de cele mai multe ori bărbați, caută adesea ocazii și situații în care să se îmbete.

Bei să faci față unor aspecte din viața ta

Dincolo de a bea ca să-ți îmbunătățești unele aspecte legate de personalitatea ta, există cei care beau pentru a face față viziunii negative asupra sinelui. Acești consumatori se folosesc de alcool pentru a face față unor probleme din viața lor. În această categorie se încadrează adesea cei cu anxietate și depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri