soldati americaniTerorismul, amenințările hibride și insecuritatea cibernetică și energetică nu le lasă statelor membre ale Uniunii Europene altă opțiune decât să crească eforturile de cooperare în domeniul securității și apărării, deschizând drumul spre Uniunea Apărării Europene, spun deputații în rezoluția votată marți. Ei recomandă alocarea a 2% din PIB pentru apărare, crearea unor forțe multinaționale și un cartier general al Uniunii pentru comanda și gestionarea operațiunilor de criză, permițând Uniunii să acționeze acolo unde NATO nu o face. „Uniunea noastră nu este echipată pentru a face față importantelor provocări de apărare. Timp de aproape 30 de ani multe dintre statele membre au redus bugetele de apărare, ceea ce a dus la forțe armate mai scăzute. Cooperarea între statele membre este ocazională și Europa continuă să se bazeze puternic pe capabilitățile NATO și pe solidaritatea SUA”, a spus raportorul Urmas Paet în dezbaterea găzduită de sediul instituţiei de la Strasbourg. El a subliniat că „a sosit momentul pentru a face pași către o politică funcțională a apărării europene”. Situația de securitate în Europa și în jurul ei s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani, din cauza provocărilor ridicate de terorism, amenințările hibride sau insecuritatea cibernetică și energetică, pe care nicio țară nu le poate combate singură, se arată în rezoluție privind Uniunea Apărării Europene, aprobată cu 369 de voturi la 255 și 70 de abțineri.

„Solidaritatea și rezistența cer ca UE să rămână solidară și să acționeze împreună”, se arată în text. Deputații vor ca Uniunea să răspundă mai repede și mai puternic la amenințările reale, care, spun ei, cer ca forțele armate europene să lucreze mai bine împreună. Suprapunerile, supracapacitatea și obstacolele la achizițiile din apărare duc în prezent la pierderi anuale de 26,4 miliarde de euro. Deputații cer statelor membre să aibă în vedere achiziții comune de resurse de apărare și să pună în comun materiale neletale, cum ar fi mijloacele de transport sau avioanele. Ei sugerează introducerea unui ”Semestru European al Apărării în care statele membre să consulte reciproc planificările ciclice și planurile de achiziții”, susținând întărirea rolului de coordonare al Agenției Europene de Apărare.

Rezoluția cere Consiliului European să coordoneze crearea unei „uniuni comune a politicii de apărare și să ofere resurse financiare suplimentare pentru implementarea acesteia”. Un cartier general ar trebui creat pentru a planifica și a comanda operațiunile de gestionare a crizelor, spun deputații. Statele membre ar trebui să aibă în vedere cheltuirea a 2% din PIB pentru apărare și ar trebui să creeze ”forțe multinaționale în cadrul Cooperării Permanente Structurate și să pună aceste forțe la dispoziția politicii comune de securitate și apărare”. Deputații susțin investițiile propuse pentru proiecte de cercetare în domeniul apărării „de cel puțin 90 milioane de euro în următorii trei ani”, sugerând ca apoi să fie creat un Program de Cercetarea în Domeniul Apărării Europene cu un buget anual de 500 milioane de euro. De asemenea, deputații subliniază că UE și NATO ar trebui să coopereze mai mult, mai ales în Est și Sud, pentru a contracara amenințările hibride și cibernetice, pentru a îmbunătăți securitatea maritimă și pentru a dezvolta capabilități de apărare. Cu toate acestea, Uniunea ar trebui să fie pregătită să acționeze autonom în cazurile în care NATO nu vrea să preia conducerea, mai spun deputații.

24 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =