Candidatul republican, Donald Trump, promite unificarea naţiunii americane după campania electorală care a creat clivaje, mulţumindu-i adversarei democrate Hillary Clinton pentru serviciile în folosul Statelor Unite.

„Vă mulţumesc foarte mult. Tocmai am primit un telefon din partea secretarului de Stat Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe toţi. Am felicitat-o şi eu pentru campanie, pentru că a luptat din răsputeri, a lucrat din greu, îi datorăm foarte mult pentru serviciile depuse pentru ţara noastră”, a declarat Donald Trump.

„Este momentul să ne unim, pentru a fi o naţiune unită. Mă angajez să fiu preşedintele tuturor americanilor. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, lansez un apel de a colabora pentru unificarea ţării”, a adăugat Trump.

„Vom reface infrastructura”, a mai promis Trump, adăugând că are, alături de echipa sa, un plan economic extraordinar. „Vom avea cea mai puternică economie din lume”, a subliniat el.

„Niciun vis nu este prea mare, nicio provocare nu este prea mare. Nimic din ce vrem pentru viitorul nostru nu este de neatins. (…) Trebuie să revendicăm destinul ţării noastre şi să ţintim sus”, a spus Trump.

Republicanul a subliniat că doreşte parteneriate, nu conflicte. Preşedintele-ales al Statelor Unite a dat asigurări că Administraţia de la Washington va avea politici amicale în relaţiile cu toate ţările care vor să aibă politici amicale cu Statele Unite.

„Vom începe imediat să lucrăm pentru naţiunea americană”, a spus Trump. Nu în ultimul rând, acesta a spus că este o onoare pentru el să fie preşedintele acestei ţări.

El a mulţimit familiei sale pentru susţinere şi echipei de campanie.

„Iubesc această ţară”, a încheiat Trump.

Felicitat de liderii lumii

Vladimir Purin, preşedintele Rusiei, s-a numărat printer primii lideri care l-au felicitat pe Donald Trump pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, Putin şi-a exprimat speranţa „de a coopera pentru a dirija relaţiile ruso-americane din starea critică, de asemenea, de a aborda problemele cruciale de pe agenda internaţională şi a identifica răspunsuri eficiente la provocările la adresa securităţii globale”.

Totodată, Putin şi-a exprimat convingerea în faţa unui „dialog constructiv dintre Moscova şi Washington, bazat pe principiul egalităţii, respectului mutual şi atitudinii realiste faţă de poziţiile fiecărui stat vizavi de interesele populaţiilor celor două ţări şi a întregii comunităţi din lume”.

Preşedintele rus i-a urat succes lui Donald Trump în noua sa funcţie de preşedinte de stat, care implică responsabilitate.

„Transmitem felicitările noastre sincere pentru că aţi fost ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii”, începe şi scrisoarea preşedinteleui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cei doi l-au invitat pe Donald Trump, într-o scrisoare de felicitare pentru câştigarea scrutinului prezidenţial, la un summit UE-SUA în Europa cât mai curând posibil.

Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press. Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea, telefonându-i contracandidatului său să-l felicite. Americanii au ales pe 8 noiembrie cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Donald Trump a fost preferat de alegătorii albi fără studii superioare, iar Hillary Clinton, de nonalbi, potrivit unui exit-poll.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here