Caută
Close this search box.

Un român se află în spatele site-ului cu ştiri false despre Trump. Cât de mult l-a ajutat pe preşedintele ales al SUA

Un site cu știri false, care au jucat un rol foarte important în campania electorală a lui Donald Trump, a fost creat de un român.

Site-ul Ending the Fed a adunat circa 3,3 milioane de vizualizări, conform Quantcast, iar pagina de Facebook a strâns cel puțin 350.000 de aprecieri, se arată într-un articol de pe INC.com.

Toate acestea au fost munca unui român de 24 de ani. De ce? Pentru a-l susține pe Donald Trump.

Una din cele mai populare știri a fost în august. În articol se relata că Megyn Kelly, o cunoscută jurnalistă de la Fox News – post TV apropiat republicanilor, a fost concediată pentru că ar susține-o pe democrata Hillary Clinton.

Știrea a devenit virală şi, în urma verificărilor, Facebook a dovedit că este falsă și a șters-o.

Site-ul a continuat să publice informații false. O analiză recentă făcută de Buzzfeed, citată de digi24.ro, asupra știrilor viralizate din campania electorală din SUA arată că acest site a avut patru știri în top zece știri false despre alegeri care s-au răspândit pe Facebook.

Una dintre ele, accesată de aproape un milion de oameni, a anunțat că Papa Francisc îl susține pe Donald Trump.

Revista Inc. a aflat cine este în spatele acestui site și a vorbit cu el. Numele lui este Ovidiu Drobotă. Deși a cerut ca să-i fie folosit doar prenumele, pentru a nu mai fi hărțuit pe Facebook, jurnalistul care a vorbit cu el i-a dezvăluit identitatea.

În România, Ovidiu Drobotă este managerul unuia dintre cele mai cunoscute site-uri conspiraționiste, care publică informații trunchiate: Expunere.com. Numele său apare și ca tag de autor al altui site, recentNEWS.ro.

În interviu el a spus că e mândru că a făcut propagandă pentru Donald Trump şi că „Ending the Fed” este „unul dintre cele mai mari site-uri din lume”.

Iar rezultatele, chiar dacă bazate pe informații false, o demonstrează. Spre exemplu, site-ul USA Today are mai puțin de 2 milioane de vizitatori unici lunar. Ceea ce înseamnă că un milion de oameni au fost mai convinși de informațiile false.

„În octombrie 2015 am auzit de Donald Trump și mi-a plăcut. M-am gândit că îl pot ajuta să câștige alegerile cu ajutorul site-ului. De aceea am creat endingthefed.com. Îmi pare rău că am postat știri false, le-am șters, dar la momentul acela nu știam că erau false”, a spus el.

Ovidiu Drobotă a mai spus că nu are legătură cu echipa de campanie a lui Donald Trump, declarându-se „un simplu simpatizant”. În plus, a negat orice legătură cu WikiLeaks sau cu Rusia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri