Statele Unite și Ţările Baltice, aflate în vecinătatea Rusiei și îngrijorate de atitudinea binevoitoare a lui Donald Trump față de Vladimir Putin, speră să încheie acorduri militare înainte de instalarea la Casa Albă a miliardarului populist, au afirmat pentru AFP mai mulți oficiali.

Estonia, Letonia și Lituania, foste membre al Uniunii Sovietice, sunt situate la frontiera NATO cu Rusia.

Îngrijorate de diverse afirmații ale viitorului președinte al SUA, care va fi învestit pe 20 ianuarie, vor încerca să încheie acorduri de cooperare militară (Defense Cooperation Agreements) cu Washingtonul, care să conțină clauze privind desfășurarea de forțe americane pe teren.

Aceste înțelegeri „ar completa acordurile existente, bilaterale sau cu NATO, ale fiecărui stat baltic și ar susține prezența noastră militară în fiecare din cele trei țări”, a explicat pentru AFP un înalt responsabil american.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a afirmat pentru AFP că nu este îngrijorat de poziția lui Donald Trump – cu excepția situației în care ar pune sub semnul întrebării pertinența NATO-, dar că „procedurile ar putea necesita mai mult timp atunci când administrația se va schimba”.

FOTO: hotnews.ro

„Este în interesul nostru să fie semnate cât mai repede. Sperăm că acest lucru se va întâmpla la începutul anului viitor”, a afirmat el, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.