Caută
Close this search box.

Alegeri legislative anticipate în Irlanda, pe 2 martie

 

Adunarea Nord-Irlandeză a fost dizolvată în mod oficial joi pentru a deschide calea alegerilor legislative anticipate, programate pentru data de 2 martie și menite să evite prăbușirea acordului de împărțire a puterii în această provincie britanică, transmite DPA, preluat de Agerpres.

Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, a convocat scrutinul după demisia vicepremierului Martin McGuinness, un politician veteran al Partidul naționalist nord-irlandez Sinn Fein.

McGuinness a acuzat Partidul Unionist Democratic (DUP), formațiunea rivală al cărei lider Arlene Foster deține funcția de prim-ministru, că nu respectă spiritul acordului politic de împărțire a puterii.

Arlene Foster a fost implicată în așa-numitul scandal ‘bani pentru cenușă’, o schemă energetică controversată în legătură cu care se desfășoară în prezent o anchetă și care i-ar putea costa pe contribuabilii nord-irlandezi aproape 500 milioane de lire sterline (609 milioane de dolari).

După demisia lui McGuinness, Sinn Fein a refuzat să desemneze un succesor, declanșând astfel o criză. În Irlanda Nord, guvernarea funcționează pe baza împărțirii puterii între prim-ministru și viceprim-ministru.

Această structură de tandem a fost creată prin acordul de pace din 1998, care a pus capăt oficial deceniilor de violențe între catolici și protestanți în Irlanda de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri