Caută
Close this search box.

Studiu: 40% dintre respondenți nu sunt știu de existența unei legi care să pedepsească violența domestică

Numărul faptelor penale legate de violența domestică a crescut în 2023 față de anul precedent, iar două treimi au fost femei.

Un studiu recent realizat la cererea unei fundații susținute de o companie de telecomunicații privată, citat de Agerpres, că 70% dintre respondeți cunosc cazuri de violență domestică, însă sub 5% au făcut pasul de a anunța autoritățile.

Printre motivele cel mai des invocate pentru neimplicarea în cazurile de violență domestică se numără convingerea că aceasta este o problemă privată și frica de a încălca intimitatea altora, cu 75% dintre martori alegând să nu intervină. De asemenea, 52% dintre respondenți admit că tind să ignore situațiile tensionate în cuplu, mai ales dacă partenerii se împacă ulterior.

Aproape toți respondenții, 97% mai exact, condamnă ferm violența fizică. Totuși, când vine vorba de alte forme de abuz, cum ar fi cel emoțional sau financiar, indulgența crește.

Despăgubiri pentru supraviețuitoarele violențelor sexuale din timpul războiului din Ucraina

Primele plăți efectuate în timpul unui conflict în curs de desfășurare reprezintă „un pas important pentru restabilirea justiției”, afirmă prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, citată de The Guardian.

Șocant este că 10% dintre cei chestionați recunosc că au fost sau sunt victime ale unui tip de abuz domestic. Aproape jumătate dintre aceste victime au suferit agresiuni fizice. Mai mult, 40% dintre respondenți nu sunt conștienți de existența unei legi care să pedepsească violența domestică, ceea ce subliniază o lacună semnificativă în informarea publicului.

Un aspect important al studiului este și că violența domestică este adesea justificată în mod eronat de consumul de alcool sau de comportamente precum infidelitatea, iar poliția este văzută ca principalul actor responsabil cu intervenția în astfel de cazuri.

Violența domestică nu este și nu ar trebui să fie o problemă privată, ci una de interes public, care necesită o reacție fermă și coordonată a întregii societăți.

The post Studiu: 40% dintre respondenți nu sunt știu de existența unei legi care să pedepsească violența domestică appeared first on tvrinfo.ro.

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri