Caută
Close this search box.

Parlamentul European a decis: „Dreptul muncii are nevoie de actualizare“

Europa socială și sistemele de protecție socială au fost mereu în atenţia Uniunii Europene, dar trebuie urgentate politicile care compun „pilonul social” al comunităţii. Comisia Europeană va veni cu propuneri pentru următoarele acţiuni. În opinia Parlamentului European, angajaţii care desfăşoară un nou tip de activitate trebuie să fie protejaţi de norme ale dreptului muncii. Acestea sunt menţionate într-un raport adoptat pe 19 ianuarie, în plen. Raportorul Maria João Rodrigues a făcut câteva precizări pe această temă, pe pagina oficială a instituţiei europene. 

Cum definiţi dumneavoastră pilonul european al drepturilor sociale?

Acesta reprezintă cea mai importantă inițiativă a Uniunii Europene de a actualiza dimensiunea socială a Europei. Acest lucru înseamnă că trebuie să-și actualizeze standardele sociale pentru toți cetățenii europeni, în scopul de a face față noilor provocări. Aceste noi provocări nu sunt doar concurența la nivel mondial și îmbătrânirea populaţiei, ci, de asemenea, revoluţia digitală, care are implicaţii foarte mari pentru condiţiile de muncă ale oamenilor. De asemenea, este vorba şi despre instabilitatea financiară.

Noi vorbim despre dimensiunea socială, dar UE nu este văzută mai degrabă ca o uniune economică ce are piața unică în centrul său?

Este adevărat, dar a venit timpul să ne schimbăm percepţia asupra proiectului european. Integrarea europeană nu mai poate fi doar un proiect de integrare economică. În cazul în care doriți să aveți o Uniune Europeană unită, care să lucreze cu toate provocările şi criza, trebuie, mai întâi, să consolidaţi coeziunea socială.

Ce model social european ne-a fost oferit până acum?

În primul rând, piața forței de muncă este reglementată într-un mod în care productivitatea este în creștere, iar acest lucru este bun nu numai pentru companii, ci, în același timp, şi în ceea ce priveşte condițiile de muncă. În al doilea rând, toți cetățenii pot conta pe sistemele de protecție socială care asigură accesul universal la educație, asistență medicală și un nivel ridicat de protecție socială. În al treilea rând, este vorba despre redistribuirea fondurilor provenind din taxe şi impozite.

Îmbătrânirea populației, accentuarea inegalităților sociale, ratele ridicate ale șomajului, afluxul de solicitanți de azil … Acestea au pus toate sistemele de protecție tradiționale sub presiune. Cum progresează reforma modelului social european?

Eu recunosc că trebuie să dezvoltăm un proces de reformă în diferitele componente ale modelului social european. Când vine vorba de sistemul de pensii, trebuie să ne asigurăm că toți cetățenii europeni respectivi, la vârsta lor, vor avea acces la o pensie bună. Acest lucru înseamnă că trebuie să ne asigurăm de stabilitatea sistemelor de pensii prin creșterea ratei de ocupare.

Sistemul social generos nu a redus competitivitatea în Europa? Oamenii preferă să stea departe de piața locurilor de muncă?

Când se dezvoltă sistemul social, trebuie să fie făcut în aşa fel încât oamenii să rămână încurajaţi să caute noi locuri de muncă. Ei îşi vor schimba locul de muncă de mai multe ori pe durata vieţii lor, aşa că trebuie să-şi îmbunătăţească aptitudinile şi competenţele. Trebuie să avem sisteme de educaţie şi formare care oferă oportunităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii. Revoluţia digitală presupune faptul că locurile de muncă sunt, astăzi, mult mai fluide şi îşi schimbă conţinutul. De aceea, trebuie să actualizăm legislaţia muncii pentru noi tipuri de activităţi care încă nu sunt reglementate. Acestea îi privesc pe tineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri