Caută
Close this search box.

Proiecția președintelui

Klaus Iohannis a ajuns azi, în Parlament, să-și savureze victoria. Jovial, președintele României a testat o nouă imagine care, până în acest moment cel puțin, vinde foarte bine. Discursul său ironic, dar cu mesaje bine definite, i-a surprins atât pe adversari cât și pe susținători.

Circul regizat de parlamentarii PSD-ALDE nu a fost în stare să încingă spiritele, deci a fost inutil. Nervii slăbiți ai domnului Tăriceanu nu au reușit să-l descumpănească pe vecinul său, domnul Dragnea, care știe să facă față adversarilor redutabili. Fotografia celor doi de azi reflectă excelent profilul a doi lideri din tabăra celor care au controlul aproape integral al statului: unul înnegurat de resentimente, iar celălalt destins, gata să o ia de la început pentru a-și duce la bun sfârșit ambițiile. Cu orice preț, Liviu Dragnea o va lua de la capăt.

Am reținut din discursul lui Iohannis oferta politică: demisia unui ministru este prea puțin, iar anticipatele sunt prea mult. Cu alte cuvinte, în varianta prezidențială, demisia Guvernului Grindeanu ar fi o soluție rezonabilă. Dar Dragnea știe foarte bine că ar risca imens, pentru că e puțin probabil ca președintele să mai accepte un guvern propus de Dragnea. „Nu vă bateți joc de România”, a fost avertismentul lui Iohannis, care atacă frontal în acest moment, favorizat de cotextul în care strada își susține președintele. De cealaltă parte, a stângii, vin o avalansă de acuzații, deja consacrate, susținute de alegătorii lor: se vinde țara, se dezmembreaza, conspiratia lui Soros etc.

În condițiile date, conflictul politic se va adânci. Diversiunile se vor multiplica. Imaginea splendită din Piață cu telefoanele luminate a fost de fapt strălucirea de azi, din Parlament, a președintelui Iohannis. Iar oamenii din stradă au fost fermi: fără compromisuri politice! Discursul său înseamnă mai mult decât o ieșire spectaculoasă la rampă, e o adevărată proiecție către viitor, girată de un angajament public: hoția a plecat definitiv de la guvernare.
Din nefericire, practica bate teoria în acest februarie tumultuos: curățenia de primăvară prin ministere și agențiile guvernamentale e posibil să fie amânată si anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri