Caută
Close this search box.

De ce miroase pestilențial în municipiul Sfântu Gheorghe, Covasna

 

Mirosul pestilențial care s-a făcut simțit în ultimele zile în municipiul Sfântu Gheorghe provine de la dejecțiile de păsări, împrăștiate pe câmp ca îngrășământ natural, afirmă conducerea Agenției Județene de Protecție a Mediului (APM) Covasna.

Directorul instituției, Gheorghe Neagu, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că a fost notificat de către administratorii fermelor avicole aflate la ieșirea din Sfântu Gheorghe, că această activitate va continua în următoarele zile, prin urmare e posibil ca mirosurile neplăcute să reapară, relatează Agerpres

‘Și zilele trecute s-a simțit la nivelul orașului un miros (…) Cine are experiență a putut să își dea seama că mirosul nu e nici de canal, nici de altceva, ci un miros de gunoi de pasăre. Dacă ați observat, mirosurile apăreau doar seara și dimineața, când ei au putut să intre în teren, pentru că la jumătatea zilei, când era cald, nu era posibil, (…) Am fost notificați că în perioada 10-13 februarie mai au două zile în care trebuie să împrăștie gunoi, deci vor mai lucra. Sunt fenomene de scurtă durată, fără impact asupra sănătății (…) Când împrăștii pe o suprafață mii de tone de gunoi, se formează un miros puternic și se simte, mai ales când adie vântul dinspre Târgu Secuiesc către Sfântu Gheorghe’, a declarat Gheorghe Neagu.

El a mai spus că, potrivit practicilor agricole, gunoiul trebuie împrăștiat primăvara și toamna, în perioadele de fertilizare, iar dacă vorbim despre agricultură ecologică atunci trebuie să acceptăm că există și astfel de mirosuri.

Neagu a menționat, în context, că la Câmpu Frumos, nu departe de Sfântu Gheorghe, a fost realizată, printr-o investiție privată, o rampă ecologică pentru dejecțiile provenite de la fermele de pui.

‘Este o platformă ecologică care se încadrează în normele europene. (…) Acum s-a turnat betonul. Încă nu este pusă în funcțiune, dar în primăvară, în martie, aprilie, va intra în funcție (…) Toate dejecțiile animaliere de la cele două ferme avicole se vor aduna aici, unde vor sta o perioadă, după care vor fi împrăștiate (…) Platforma de la Câmpu Frumos va putea stoca circa 4—5 mii de tone de gunoi, dar mirosul se va simți doar când vor fi împrăștiate pe câmp’, a mai spus Gheorghe Neagu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri