Caută
Close this search box.

Mălin Bot şi Ondine Gherguţ, daţi afară brutal de la România Liberă. Mălin: După ce am participat la protestul #rezist, am fost concediat. VIDEO

Doi jurnalişti de vârf  au fost daţi afară de la România Liberă, Mălin Bot şi Ondine Gherguţ. Fără explicaţii, fără vreun preaviz sau un motiv concret. Decizia, se pare, aşa cum declară Mălin Bot, ar fi venit peste capul conducerii ziarului, direct de la Alexander Adamescu, care trăieşte acum în Londra.

„Miercuri seară, 22 februarie 2017, după 12 ore petrecute în redacție, am aflat că patronul a decis să ”zbor” din funcția de redactor-șef online și cu totul din echipă.”

„Decizia a fost luată direct de la Londra, de patronul Alexander Adamescu, peste capul directorului editorial, fără să știu punctual ce motiv anume l-a determinat pe proprietarul ziarului să mă concedieze. Decizia a venit fără vreo sancțiune anterioară, fără vreo anchetă internă, fără să fiu întrebat ce am de spus în apărarea mea, fără drept de contestație, fără vreun mail sau un telefon de la cel care a decis”, scrie Mălin Bot pe blogul său.

„Pot să vă spun, cu multă deznădejde, că decizia asta m-a trezit prea brutal dintr-un vis foarte frumos: proiectul unei echipe cu jurnaliști excepționali, liberi și deciși să construiască ceva curat pentru cititori, proiectul unui nou ziar, proiectul unui site nou.

M-a trezit înfiorător și din visul frumos al Revoluției #rezist, în care am văzut un moment decisiv pentru un viitor mai bun al tuturor românilor onești din țara noastră. Credeam că de aici va începe o schimbare profundă în bine pentru toți și pentru mine și am fost trezit la realitate cu o decizie care îmi distruge practic viața.

Mi s-a spus că participarea mea la protestul #rezist și discursul pe care l-am ținut duminică în Piața Operei din Timișoara ar fi fost ”picătura care a umplut paharul”, explică Bot.

Jurnalistul a fost invitat să ţină un mic discurs la protestul din Piaţa Operei din Timişoara, unde participa, alături de fiica sa:

„Când timișorenii din Piața Operei m-au invitat să vorbesc la microfonul protestului, ca jurnalist format în Timișoara, debutant la ziarul Timișoara – un simbol al orașului și Revoluției, ca laureat al Societății Timișoara, după ce fusese evocat în piață un editorial al meu din România liberă, nu puteam să nu vorbesc și am convingerea că nu am greșit.

Am spus lucruri pe care le spusesem în toate editorialele mele de până acum. Vorbeam de pe treptele Operei, sub balconul Revoluției, în locul unde au făcut istorie împotriva comunismului, în 1989 și 1990, oameni pe care îi prețuiesc foarte mult cum este fostul meu profesor Iosif Costinaș.

Fiica mea de 11 ani era în piață, lângă mine, în corul superb al copiilor care au cântat din toate suflețelele lor mici ”Nouă ne pasă, aici e acasă!””

„Era atât de mândră de mine și eu eram atât de mândru de ea și de lecția de patriotism pe care o trăiam împreună cu alți 2.000 de timișoreni.

Eram prezenți acolo, pentru a spune că avem dreptul să trăim într-o țară civilizată, condusă de domnia legii și principii democratice, nu de baroni corupți care emit legi în interes personal #noapteacahotii.

Am deranjat atât de mult gașca care gravitează în jurul vătafului României, Liviu Dragnea, încât trebuia să fiu distrus, eliminat, îndepărtat urgent și brutal.

Fără drept de apel. Fără șansa să mă apăr. Ca în cea mai sinistră dictatură în care vine Volga neagră și te ia de acasă fără să cunoști destinația și motivele pentru care ți se întâmplă asta.

Ca un exemplu pentru alți colegi ziariști care încă refuză să priceapă cum ”trebuie” să se poziționeze față de gașca de hoți care deține puterea în România, a scris Mălin Bot pe blogul său.

„Până la urmă, care e diferența între Rusia, unde Putin comandă uciderea jurnaliștilor care îl deranjează și România lui Dragnea, unde mafia comandă distrugerea jurnaliștilor care nu îi servesc interesele?”România liberă” fost pentru mine un proiect în care am pus suflet, așa cum nu am mai făcut-o niciodată în cei 22 de ani de presă ai carierei mele”, concluzionează Mălin Bot.

După zece ani petrecuţi la România Liberă, şi jurnalista Ondine Gherguţ a avut parte de acelaşi tratament:

„Am fost anunțată joi că dl director editorial Sabin Orcan mi-a reziliat contractul, iar motivul ar fi fost faptul că sunt apărătoarea anticorupției și a DNA.
Precizez că dl Orcan nu m-a anunțat oficial că mi-a fost întreruptă colaborarea de peste 10 ani la România Liberă.”, a anunţat Ondine pe contul său de Facebook.

Ce spune Sabin Orcan

„CÂTEVA EXPLICAȚII DESPRE REDUCERILE DE LA ROMÂNIA LIBERĂ & ACADEMIA CAȚAVENCU

Redacția “România liberă” este o echipă mai mică începând de ieri. Ne-am despărțit de doi oameni: Malin Bot și Ondine Ghergut. Sunt doi jurnaliști cunoscuți la care am renunțat cu regret. Așa că nu vă așteptați să vă spun ceva rău despre ei.

Motivul despărțirii este cât se poate de obiectiv: trebuia să facem reduceri financiare ca să rezistăm. Nu e ușor, știu, dar așa funcționează economia de piață. Nu putem trăi la nesfârșit din banii primiți de undeva.

Așa că a trebuit să iau această decizie grea. Au plecat Mălin și Ondine, dar au rămas Răzvan Chiruţă, Cătălin Prisacariu, Mircea Marian, Mihai Duta, Silviu Sergiu, Petre Badica și toți ceilalți.

Ca dovadă ca suntem într-o criză financiară, tot ieri am decis să închidem ediția tiparită a Academiei Cațavencu și a revistei Căminul. Și, evident, vom renunța și la niște angajați din aceste redacții.
Repet, sunt măsuri excepționale, pe care nu le-am fi luat dacă nu am fi avut probleme financiare.

Asta nu înseamnă că vom schimba politica editorială a ziarului. Vom continua să scriem despre afacerile politicienilor corupți, dar și despre abuzurile unor instituții ale statului.

Părerea noastră despre Dragnea, ca să iau doar un exemplu, rămâne aceeași. Este un corupt și un mincinos, pe care îl vom taxa cu fiecare ocazie! Iar PSD, cu puține excepții, se comportă ca un partid de mafioți și nu va avea liniște câte zile vom avea noi la “România liberă”!

Despre Tăriceanu? Un individ care a întors-o ca la Ploiești și a dat papionul european pe cravata roșie rusească!

Despre DNA? O instituție foarte necesară, dar de politicile căreia a ajuns să se îndoiască mai nou până și vechiul ei susținător Dan Tăpălagă. Deci nu toți procurorii anticorupție sunt niște Robespierri fără pată și prihană (Volintiru sau Negulescu sunt doar două contraexemple).

Despre SRI? O instituție foarte necesară, dar care a moștenit, peste ani, năravurile fostei Securități de a-și băga nasul în viețile noastre, ale tuturor.

Sunt doar câteva dintre concepțiile noastre, ale celor care scriem în continuare la RL, care rămân neatinse de nicio restructurare. Când n-o să le mai putem exprima liber, vă promit că sunt primul care pleacă.”, scrie Sabin Orcan pe contul său de Facebook.

 

Un răspuns

  1. NU VA LASATI ELIMINATI HOTII, POPORUL VA SUSTINE NOI SUNTEM MAI MULTI DUMNEZEU ESTE CU NOI,NU I LASATI SA FACA CE VOR NUMAI COPIII PARLAMENTARILOR POT STUDIA LA OXFORD,FACETI TELEVIZIUNI SEPARATE DESCHIDE TI UN SAIT ONLINE SI OAMENII VA VOR SUSTINE O MIE NU SUNT MILIOANE DE SUSTINATORI SE VOR DESCONSPIRA UNII PE ALTII NUMAI ASTA STIU,SA LUPTE CU ORICE PRET PTR.PUTERE,DOAMNE AJUTA,RUGATIVA VA VA DA TARIA DE A REZISTA,EU AM TRECUT PRIN ASTEA, VETI GASI O SOLUTIE,TOTDEAUNA EXISTA O SOLUTIE, ADAMESCU CA NU POT SA L NUMESC DOMN A FUGIT IN LONDRA,TOTI VOR FUGII DE FRICA, CA EI,CA SEBASTIAN GHITA,ETC.CAUTATI SI DESCOPERITI TOT,SA AFLE ADEVARUL POPORUL NU MINCIUNI DE LA TV,MINTITI POPORUL CU TELEVIZORUL.STIU CA ROMANII AU OAMENI DE CALITATE,RABDARE,RABDARE,RABDARE…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri