Caută
Close this search box.

România achiziţionează 270 de tancuri noi

În următorii 10 ani trupele de uscat vor fi înzestrate cu 270 de tancuri. Blindatele vor constitui dotarea pentru 6 noi batalioane de tancuri. Conform cerinţelor Armatei, aparatul achiziţionat trebuie să fie un tanc de tip mediu, de generaţie nouă.

Leopard 2

În acest moment, România deţine 850 de tancuri operaţionale, din care doar 54 sunt româneşti modernizate, respectiv Tancul TR-85M1 “Bizon”. Conform convenţiei de reducere a armamentului, semnat de România după 1990, ţara noastră poate deţine 1.350 de tancuri operaţionale.

În privința modelului de tanc ce urmează să fie achiziționat, Statul Major al Forțelor Terestre a înaintat deja datele tehnice pentru mașina de luptă de care au nevoie. În mare este vorba despre un tanc de tip mediu de generație nouă. Într-o primă etapă va fi echipată o nouă brigadă de tancuri (3 batalioane) urmând ca, până în 2027, să fie două noi brigăzi de tancuri, respectiv un total de 6 batalioane noi de tancuri cu un total de 270 de blindate.

Menţionăm că anul trecut au fost aduse în ţara noastră 500 de tancuri americane M1 Abrams pentru a întări flancul estic al NATO în România.

M1A2 Abrams

Cele mai bune 10 tancuri din lume

Pentru a stabili un top al celor mai performante arme, în cazul tancurilor, trebuie ţinut cont de: nivelul de protecţie a tancului şi echipajului, puterea de foc, nivelul de dotare cu armament, acurateţea loviturilor, mobilitatea (în localităţi, şes, munte, deşert, vară şi iarnă), raza de acţiune, fiabilitatea (tehnică, a armamentului, a comunicaţiilor, a sistemelor auxiliare), motorizarea, consumul de carburant, timpul de repunere în funcţiune a tancului după defectiuni, confortul echipajului, costurile de fabricaţie şi de intreţinere. În urma testelor care iau în considerare întregul set de factori, urmează punctajul şi clasamentul.

Speciliştii dau următorul clasament al celor mai bune 10 tancuri din lume:

  1. Leopard 2 – fabricaţie Germania; 2. K2 Black Panther  – fabricaţie Coreea de Sud; 3. M1A2 Abrams – fabricaţie SUA; 4. Challanger – fabricaţie Marea Britanie; 5. Merkava Mk.4 – fabricaţie Israel; 6. TK-X – fabricaţie Japonia; 7. Leclerc – fabricaţie Franta; 8. T-90 – fabricaţie Rusia; 9. Oplot-M – fabricaţie Ucraina; 10. Type 99  – fabricaţie China.

Dacă nu se ia în considerare întregul set de factori, clasamentul poate fi oricare. De exemplu, dacă se iau în calcul doar acţiunile în localităţi, Merkava Mk.4 va trece pe locul 1. Dacă nu se ia în calcul consumul, atunci M1A2 Abrams va trece pe locul 1. Dacă se iau în calcul doar costurile, probabil că un tanc românesc va ocupa locul 1 în clasament. În privinţa tehnicii ruseşti, ea este fiabilă, însă are probleme clasice legate de acurateţe şi de protecţie.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri