Caută
Close this search box.

De ce a fost refuzat clopotul românesc pentru Catedrala Neamului. Cel mai mare clopotar: Am rămas cu un gust amar

clopot catedrala

”Am rămas cu un gust amar. Nu am fost contactat pentru ofertarea clopotului de la Catedrală, ai o singură astfel de șansă în viață”, spune cel mai mare fabricant de clopote din România care este, totodată, al patrulea european.

Oficialii celei mai mari turnătorii de clopote din România, Blotor din Maramureș, se declară dezamăgiți de faptul că nici nu au fost contactați de către Patriarhia Română pentru a înainta o ofertă privind realizarea celui mai mare clopot din România care va împodobil Catedrala Mântuirii Neamului din București.

Turnătoria, administrată de Gabriel Radu Blotor, poate turna cu respectarea tuturor cerințelor legate de sunet, decorare, automatizare a acționării, etc, clopote de până la 35 de tone. Realizarea clopotului de la Catedrala Mânturii Neamului nu ar fi fost o problemă pentru Blotor, spune reprezentantul acestei firme.

Clopotul gigantic, cu o greutate de 25 de tone și valoare de 425.000 de euro, va fi realizat de o turnătorie austriacă, numită Grassmayr, din Innsbruck.

”Se pare că mântuirea ne vine și în această privință din vestul Europei”, spune cu amărăciune Gabriel Radu Blotor.

Turnătoria lui a realizat sute de clopote bisericești. Anul trecut, Blotor a realizat un clopot de o tonă pentru Administrația Prezidențială – Palatul Cotroceni. În străinătate au fost livrate clopote pentru mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Melbourne – Australia și la Parohia Ortodoxă Româna „Învierea Domnului” în Mannheim – Germania. Firma sa are în jur de 20 de angajați.

Blotor a turnat cele mai mare clopote, de trei de tone, la catedrala din Botoșani și la cea din Mioveni Argeș. Nu este de condamnat că nu a realizat vreun clopot cu greutate comparabilă cu cea a celui care va fi montat la noua Catedrală din București, căci acesta va fi unicat în Europa prin greutatea sa, excepție făcând Rusia. Nici austriecii de la Grassmayr nu au mai făcut unul atât de mare. Cel mai greu clopot fabricat de ei are ”doar” 15 tone și a fost livrat în 2012 pentru o mănăstire din Tabor – Israel. Acum se vor mândri cu clopotul Catedralei românești.

”Aveam capacitatea tehnică, da, normal, suntem cea mai mare turnătorie din România și numărul patru mondial. Facem calitate, facem bijuterii. Am rămas cu un gust amar, căci pentru mine, ca producător, era unica posibilitate în viața unei turnătorii de a face o comandă așa mare pentru țara ta. Nu va fi niciodată o altă comadă la fel de mare”, spune el, potrivit digi24.ro. Lucrarea, dacă ar fi făcută, ar fi fost una de artă ”nu numai ca sunet, ci și ca suflet pus în aceasta, căci era pentru Catedrala Mânturii Neamului”.

Ce spune Patriarhia

Realizarea clopotului în afara țării ”nu trebuie să facă pe nimeni să se simtă jignit”, spune Vasile Bănescu, consilier patriarhal. Întrebat dacă Patriarhia a trimis cereri de ofertă și în România, Vasile Bănescu spune:

”Nu a încercat, vă spun și de ce. Această fabrică, turnătorie din Innsbruck este unica din Europa unde se fac lucruri de cea mai înaltă calitate, noi nu aveam posibilitatea în România, e un clopot care emite nota do în mod unic și deci s-a ales în mod clar această variantă”.

Blotor afirmă însă că turnătoria sa ”poate turna clopote în gamă, pe orice notă muzicală, carilioane (set de clopote fixe), toate acordajele acestor clopote fiind făcute în afara țării, în Germania și Olanda”.

Reprezentatul Patriarhiei spune că banii pentru clopot, anume 425.000 de euro, nu vin din alte surse, ci exclusiv din bugetul Patriarhiei și ca urmare ”nu a fost cazul de licitație”.

Clopotul, despre care Bănescu susține că este ”turnat impecabil, fără defecte, probat și verificat de specialiști”, va ajunge în România în jurul datei de 15 mai.

Un răspuns

  1. Praf in ochi…Chiar il va crede cineva pe acest mincinos? Este vorba de bani, in Romania ar fi fost executat cu cel mult 250 mii euro, in Austria cu max. 300 mii,restul este furat de banditii de la varful bisericii…Practic acest individ si gasca, ii scuipa pe romani(si ortodocsi ) intre ochi, lucrurile ‘sfinte’ nu se fac de alte religii ci de oamenii care sunt afiliati puternic, respectivei religii…Cu siguranta ca individul (si mai toti inaltii prelate) au autoturisme straine, precum si hahalera nr. 1 din stat, lor le pute cea ce este romanesc, Romania si romanii sunt buni doar de jumulti si tras pe sfoara…Populatia ar trebui sa se revolte impotriva unei asemenea desconsideratii si sa-l alunge pe ‘preafericit” in Austria. e culmea ca un asememea parazit sa mai aiba si tupeul sa spuna ca banii sunt ai bisericii, ca si cum nu ar fi colectati de la populatie.Firma romaneasca de clopote ar trebui sa dea in judecata bor-ul pentru practici neconforme cu economia de piata, recte organizarea unui licitatii de oferte, vrajeala cu nota „do” este doar o alta bataie de joc la adresa inteligentei oricui, nu numai a romanilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri