Caută
Close this search box.

Donald Trump felicită UE, fiindcă a rămas unită după votul pentru Brexit

 

Președintele american, Donald Trump, a felicitat Uniunea Europeană pentru acțiunea sa „foarte bună” care i-a permis să rămână unită după decizia Marii Britanii de a părăsi UE, potrivit unui interviu publicat duminică de cotidianul Financial Times, citat de AFP, preluat de Agerpres.

„Mă gândeam, când s-a întâmplat asta, că alte țări vor urma, dar cred într-adevăr că UE este pe cale să se regrupeze”, a declarat Donald Trump în legătură cu Brexitul.

Președintele american a felicitat blocul european pentru că a realizat „o treabă foarte bună pentru a se reuni” după șocul rezultatelor referendumului de la 23 iunie.

Pe de altă parte, el a felicitat UE că a adoptat, în ultimele luni, „un spirit diferit pentru a rămâne unită”.

Aceste afirmații ale președintelui Statelor Unite sunt complet diferite față de cele pe care le-a făcut în ianaurie.

„Alte țări vor părăsi” UE urmând exemplul Londrei, a prezis el după votul Brexitului pe care l-a descris atunci ca fiind „un mare lucru”.

Afirmațiile sale, făcute cu prilejul unui interviu acordat în comun cotidianelor The Times și Bild cu câteva zile înainte de instalarea la Casa Albă, au provocat iritarea liderilor europeni.

Președintele francez, François Hollande, a răspuns că UE „nu are nevoie de sfaturi din exterior pentru a i se spune ce are de făcut”.

La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a replicat că „noi, europenii, ne avem destinul în mâini”.

În interviul acordat cotidianului Financial Times, Donald Trump a afirmat că Brexitul va fi pozitiv pentru ambele părți care se vor afla la masa negocierilor.

„Cred că va fi un lucru excelent pentru Marea Britanie și, de asemenea, un lucru foarte, foarte bun pentru UE”, a declarat el.

Miercuri, Londra a declanșat oficial procedura de separare de Uniunea Europeană, suscitând un răspuns oficial al Washingtonului.

„Respectăm voința alegătorilor britanici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

„Oricare va fi viitorul relației dintre Marea Britanie și UE, dorim ca Marea Britanie să rămână un lider puternic în Europa (…) și în lume”, a adăugat el.

O anumită tensiune persistă, totuși, între Bruxelles și Washington. Ea s-a manifestat joi când președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat în glumă că este pregătit să sprijine mișcările de independență din Statele Unite dacă Donald Trump nu pune surdină susținerii Brexitului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri