A fost închis 12 ani la Jilava, Gherla şi Aiud, acolo unde colegi de suferinţă i-au fost poeţii Radu Gyr şi Nichifor Crainic, prinţul Ghica sau profesorul George Manu.

Demostene Andronescu, astăzi în vârsta de 90 de ani, este un supravieţuitor. A pătimit, a fost torturat şi izolat, dar niciodată nu şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu.

Poetul Demostene Andronescu îşi transpune cu uşurinţă versurile în alfabetul Morse. Aşa făcea şi în urmă cu peste 50 de ani, în închisorile comuniste, acolo unde a fost aruncat de către autorităţi fără să aibă vreo vină.

„Nu aveam voie să vorbim absolut cu nimeni. S-a învăţat alfabetul Morse, însă era foarte greu de realizat”, povesteşte Demostene Andronescu, istoric, poet, fost deţinut politic:

Era student când a ajuns după gratii: „Eu cred că dacă ar fi să o iau de la început, pentru mine închisoarea a fost benefică. În închisoare mi-am dat seama că l-am redescoperit pe Dumnezeu”.

În anul 1952, chiar înainte de absolvirea Facultăţii de Istorie, Demostene Andronescu a fost arestat, potrivit digi24.ro. Făcea parte din frăţiile de cruce. A fost acuzat că ascundea sau distribuia cărţi interzise de regimul comunist.

A scris prima poezie în închisoare. A fost refugiul său în cele mai grele momente şi, spune el, un dar de la Dumnezeu.

„Am învăţat supuşenia în închisoare. Eu când am venit în Aiud, veneam direct de la Jilava, m-a băgat într-o cameră în care era şi prinţul Ghica.

M-a primit cu o porţie de pâine, pe care totdeauna când pleca cineva la izolare el îşi făcea… pâinea avea 125 de grame, mânca şi el 25 de grame şi restul păstra pentru cei care veneau de la izolare”.

Chiar şi în condiţii de tortură fizică şi psihică, Demostene Andronescu nu a cedat reeducării de la Aiud: „Au rezistat foarte mult cei care au avut o viaţă interioară bogată”.

A scris peste 200 de poezii în închisoare. A reuşit să ţină minte aproape o jumătate şi să le publice mulţi ani mai târziu. A continuat să fie hărţuit de securitate şi după eliberare.

După 1989, şi-a căutat călăul de la Aiud, pe colonelul Gheorghe Crăciun, fost comandant al închisorii şi unul dintre cei mai atroce anchetatori.

S-au întâlnit, Crăciun l-a recunoscut şi l-a îmbrăţisat.

FOTO: cuvantul-ortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here