Caută
Close this search box.

Jumătate din produsele importate au altă compoziție decât aceleași produse vândute pe rafturile țărilor din vestul Europei

Grupul de la Vişegrad, care cuprinde Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, a făcut recent apel la celelalte state din Europa Centrală şi de Est să se alăture iniţiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.

Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Autoritatea Naţională Fitosanitară au anunţat că, în urma verificărilor privind eventualele standarde duble aplicate de către multinaţionale în calitatea produselor vândute în estul şi vestul Europei, din 175 de probe prelevate, au descoperit doar un singur produs neconform – miere importată din Franţa, care depăşea cu 50% limita normală a unui coeficient enzimatic, fără a fi periculoasă pentru consum. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că a trimis scrisori către omologii săi din Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Franţa, în care îi roagă să permită experţilor români să verifice alimentele pe teritoriul acestor ţări, pentru a le compara calitatea cu cea a alimentelor vândute sub aceleaşi mărci în România.

Despre dublul standard la alimente s-a discutat şi în cadrul celei de-a 3524-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) – Bruxelles, la care a participat şi secretarul de stat Alexandru Potor, care a dezvăluit: „S-a dat exemplul sucului de fructe care pe piața slovacă conține arome, stabilizatori, îndulcitori, conservanți și același suc comercializat în altă țară care nu conține conservanți, stabilizatori sau îndulcitori. Un punct de vedere a fost că, deși alimentele sunt etichetate corespunzător și corespund din punct de vedere al siguranței alimentare, au standarde duble de calitate. Din punct de vedere al statului membru ar putea fi considerată o formă de inducere în eroare a consumatorilor. S-a exprimat un punct de vedere că nu trebuie să existe discriminări pe piața internă și nici diferență de calitate între statele membre“.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, n-a putut sta nici el indiferent. „Comisia Europeană trebuie să pună capăt practicilor de fragmentare a pieței unice şi să revizuiască legislația Uniunii Europene pentru a proteja consumatorii prin eliminarea standardelor duble de calitate a produselor vândute în Europa Centrală şi de Est și, respectiv, în vestul Europei! Alături de un grup de colegi din Parlamentul European am depus o interpelare majoră cu solicitare de răspuns scris și dezbatere, adresată Comisiei Europene, pe tema diferențelor în privința declarațiilor, a compoziției și a gustului produselor de pe piețele menţionate. La reuniunea Consiliului de Agricultură și Pescuit, desfășurată la Bruxelles în data de 6 martie 2017, în cadrul căreia a fost discutată problema dublei calități a produselor alimentare, Comisiei i s-a solicitat «să aibă în vedere acțiuni adecvate, inclusiv elaborarea unor acte legislative la nivelul UE». Studiile au confirmat existența unor diferențe în ceea ce privește compoziția și calitatea produselor de aceeași marcă și cu ambalaj identic care sunt vândute pe piețele din Centrul/Estul UE și pe cele din Vestul UE, precum și faptul că multe dintre produsele vândute în țările din Centrul/Estul UE conțin adeseori ingrediente de calitate mai scăzută decât produsele de marcă vândute pe piețele din Vestul UE. Unele studii indică faptul că până la jumătate dintre produse conțin diferențe care au efecte importante asupra calității lor, printre care se numără o proporție mai scăzută de carne, o proporție mai mare de grăsimi, mai mulți îndulcitori și conservanți artificiali și o greutate mai mică. Acest lucru a fost constatat pentru o gamă largă de produse (de la produse alimentare și articole de toaletă până la detergenți și dezinfectanți), care sunt de calitate inferioară și, uneori, mai scumpe decât produsele identice vândute pe segmentul vestic al pieței UE. Este adevărat că întreprinderile își diferențiază produsele în funcție de piețe. Este însă inacceptabil să existe diferențe la nivelul calității ingredientului de bază, iar consumatorii să fie induși în eroare. Am solicitat Comisiei Europene să ne comunice, atât în scris cât şi în cadrul unei dezbateri viitoare din Parlamentul European, ce măsuri se vor lua pentru a pune capăt acestor practici de fragmentare a pieței unice. Am invitat Comisia să ne comunice dacă intenționează să revizuiască legislația pentru a proteja consumatorii prin eliminarea standardelor duble de calitate a produselor vândute în Centrul/Estul și, respectiv, în Vestul Europei“.

Citeşte neapărat şi:

Euroalesul Buda are o nouă reacţie curajoasă la Bruxelles: „Statele din Est nu sunt groapa de gunoi a Europei!“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri