Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles, că 23 dintre cele 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice nu au alocat sumele necesare pentru apărare şi nu au acordat o atenţie deosebită ameninţărilor teroriste, relatează site-ul CNN.

„Îngrijorările grave de securitate sunt motivele pentru care am fost direct cu statele membre NATO şi cu secretarul general Stoltenberg, atunci când am spus că membrii Alianţei trebuie să contribuie într-un final şi să-şi îndeplinească obligaţiile financiare. Dar 23 dintre cele 28 de state membre NATO încă nu plătesc atât cât ar trebui pentru apărare. Nu este corect pentru cetăţenii plătitori de taxe din Statele Unite”, a declarat Trump.

Preşedintele american a subliniat că SUA au alocat pentru apărare mai mulţi bani decât toate ţările din NATO la un loc.

„Multe dintre aceste ţări datorează sume imense de bani din anii precedenţi. În ultimii opt ani, SUA au cheltuit pentru apărare mai mult decât toate ţările din NATO la un loc. Dacă fiecare stat membru ar fi alocat doar 2% din PIB pentru industria de apărare în 2016, am fi avut 190 de miliarde de dolari pentru sistemul comun de apărare şi pentru finanţarea altor programe NATO. Având în vedere restanţele financiare şi ameninţările în creştere, chiar şi alocarea a 2% din PIB este insuficientă pentru a acoperi deficienţele şi pentru a moderniza forţele NATO. Avem mult de recuperat pentru acei ani pierduţi”, a mai spus Trump.

Liderul de la Casa Alba s-a referit şi la atacul terorist care a avut loc într-o sala de concerte din oraşul Manchester, în urma căruia 22 de persoane au murit, iar 116 au fost rănite.

„Recentul atac terorist de la Manchester demonstrează profunzimea răului cu care ne confruntăm. Copii nevinovaţi şi mulţi alţii au fost ucişi şi răniţi în mod oribil. A fost un atac barbar asupra civilizaţiei noastre. Noi toţi cei care preţuim viaţa trebuie să ne unim pentru a găsi şi înlătura aceşti ucigaşi şi extremişti. Sunt nişte rataţi, trebuie să-i excludem din societate. Nu vom renunţa niciodată la hotărârea de a înfrânge terorismul şi de a obţine securitatea, prosperitatea şi pacea de durată”, a spus Donald Trump.

Preşedintele american apreciază că actele teroriste vor continua în lume dacă nu vor fi luate măsuri stricte privind imigraţia şi alte ameninţări.

„Terorismul trebuie oprit… altfel ororile pe care le-am văzut în Manchester şi în multe alte locuri vor continua mereu. Am văzut mii de oameni cum pătrund în ţările noastre şi în multe cazuri nu avem nicio idee cine sunt aceştia. Trebuie să fim puternici şi să fim vigilenţi. NATO trebuie să includă în viitor o atenţie deosebită în privinţa terorismului şi imigraţiei, ameninţărilor din partea Rusiei, precum şi în privinţa graniţelor estice şi sudice ale NATO”, a spus Trump la Bruxelles.

1 COMENTARIU

  1. iohanis multumit dupa summitul NATO . …”Şi la această reuniune România şi-a atins obiectivele”, a conchis Iohannis.___________________———————–__________________Finalul este „tare”…Ce alte obiective a mai atins Romania? Locul intai la saracie, betzivanie, cancer si acidente rutiere , cat si la boli sociale? De acord, atunci… Mai romani (nu numai din tara) voua chiar nu va crapa obrazul de rusine cand sunteti -zi de zi- scuipati intre ochi de niste scursuri ale umanitatii iohanis, dragnea, ponta, etc., etc..etc.,)? De peste 5-6 ani ati votat (si a fost ratificat) ca marii talhari ai tarii(rect e parlamentul) sa fie redusi numeric la 300, insa ei s-au dublat aproape… In Romania politica se bazeaza pe certuri si cotogeneli intre diverse factiuni ale fostului pecere, iar voi -cat si aici, pe internet- sunteti simpli chibitzari, in timp ce natii mult mai sarace decat noi, au venitul pe cap locuitor de 5-6-7 ori mai mare(***)..Pe scurt, este evident ca Romania a cazut intr-un atavism social fara precedent in istoria cunoscuta a omenirii, poate chiar in intreaga ei istorie…(*** numai O SINGURA firma(LG Electronics) din South Korea, are revenue de peste 56 TRILIOANE dolari, iar tara-care pana prin anii 1960 se murea de foame (si nici acum nu au cine stie ce resurse), a ajuns economia NR 14 IN LUME…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here