Caută
Close this search box.

Opoziția din Macedonia, sprijinită de Uniunea Europeană

 

Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, l-a primit joi la Bruxelles pe noul președinte al parlamentului Macedoniei, Talat Xhaferi, transmite AFP, care apreciază că este un gest de sprijin față de opoziția macedoneană.

Mogherini a cerut tuturor partidelor de la Skopje „să se angajeze în mod constructiv în procesul politic, inclusiv în formarea unui guvern, și în lucrările noului parlament”, arată un comunicat de presă al reprezentantei UE pentru politica externă, preluat de Agerpres.

A fost prima vizită în străinătate al lui Xhaferi, etnic albanez ales săptămâna trecută la conducerea legislativului macedonean, în urma unui acord cu partidul social-democrat de opoziție SDSM, condus de Zoran Zaev. Alegerea, care a oficializat formarea unei noi majorități parlamentare cu participarea minorității albaneze, a scandalizat simpatizanții formațiunii de dreapta VMRO-DPMNE, care s-a clasat prima la alegerile din 11 decembrie 2016. Aceștia au pătruns în sediul parlamentului și au atacat mai mulți deputați din opoziție, iar Zaev a fost printre cei peste 100 de răniți în urma violențelor.

Federica Mogherini a reafirmat joi că Uniunea Europeană condamnă atacurile împotriva parlamentarilor și a ziariștilor și a arătat că președintele parlamentului trebuie să fie „mai presus de politica partidelor și de politica interetnică” și să acționeze „pentru binele tuturor cetățenilor și tuturor comunităților”.

De câteva săptămâni, președintele de dreapta Gjorge Ivanov refuză să îl desemneze ca premier pe Zoran Zaev și să permită noii majorități să formeze guvernul. VPRO-DPMNE critică în special ideea adoptării albanezei ca a doua limbă oficială în Macedonia, în timp ce opoziția acuză partidul fostului premier Nikola Gruevski de provocarea de tensiuni interetnice și de refuzul de a ceda puterea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri