Caută
Close this search box.

Radu Varia: “Cuminţenia Pământului s-ar fi putut vinde cu 100-150 de milioane de dolari”

Reputat critic și istoric de artă, prieten al celebrului pictor spaniol Salvador Dali și singurul om în viață care a văzut toate operele lui Brâncuși, Radu Varia povestește în exclusivitate pentru Q Magazine despre scandalul naţional – Cuminţenia Pământului.

Cartea lui Radu Varia, Brâncuşi e considerată în lumea întreagă drept opera de referinţă despre artistul român… “Apariţia ei la New York, în 1986, a fost un eveniment absolut unic. Prima ediţie, care s-a epuizat în două săptămâni şi a ajuns pe Amazon la 5500 U$ exemplarul, a ridicat la un nivel neaşteptat interpretarea creaţiei brâncuşiene, a schimbat în mai puţin de trei luni statutul lui Brâncuşi şi cota operelor sale. Dacă în decembrie 1986 cea mai înaltă evaluare era de 3 milioane de U$, în februarie 1987 aceasta trecea la 12 milioane de U$. Pe ansamblul operei brâncuşiene cota acestuia crescuse cu peste 750 de milioane U$ într-un timp record!

Rizzoli a publicat până acum şapte ediţii ale acestei cărţi, Gallimard a publicat-o la Paris în limba franceză, iar New Art Seibu la Tokio în limba japoneză. Iar acum pregătesc noi ediţii pentru fiecare dintre aceste ţări.”

Cu putin timp în urmă, la Casa de licitaţii Christie’s din New York, bronzul Muza adormită a atins cota record de 57 milioane de U$! “Până la cota de 50 de milioane de U$ erau în competiţie 5 cumpărători! Lucrarea la care vă referiţi a fost autentificată de mine acum peste 30 de ani, şi publicată în cartea mea. Am rămas în contact de atunci cu proprietara sculpturii, returnându-i luna trecută o veche fotografie din vastul ei apartament parizian de lângă Domul Invalizilor, în care opera lui Brâncuşi apare alături de o pictură de Jackson Pollock, cumpărată de tatăl ei – document important în dosarul vânzării de la New York. Pe de altă parte trebuie precizat ca vânzarea respectivă vine după scandalul naţional legat la noi de Cuminţenia Pământului. Textul meu publicat după eşecul ruşinoasei campanii de care ştim cu toţii, text arătând că opera aceasta a lui Brâncuşi nu are nimic în comun cu Venus şi cu Afrodita, ci cu scribul Nebmeruteh şi cu Zeul Babuin din a XVIII-a dinastie a Egiptului Antic, de acum 33 de secole, a făcut imediat ocolul pământului. Şi stafful marilor case de licitaţii a căzut de acord cu mine imediat că dacă ar fi ajuns pe piaţa internaţională după ce am publicat acel text, Cuminţenia Pământului s-ar fi vândut la 60-80 de milioane de U$. Easily. Mai mult, un mare colecţionar american mi-a telefonat, aflând că România n-a achiziţionat lucrarea, întrebându-mă dacă ar putea s-o cumpere el. Ar fi oferit 100-150 de milioane de U$. În acest context nu e de mirare că bronzul Muza adormită a atins cota pe care a atins-o, la care n-ar fi ajuns acum un an”, povestește criticul pentru Q Magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri