Caută
Close this search box.

Sfatul medicului: 9 trucuri de a controla durerile de spate

Durerile de  spate afectează foarte multe persoane.

Dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, specialistul în medicină fizică şi reabilitare ne împărtăşeşte 9 sfaturi care ne pot ajuta să minimizăm durerile de spate şi să facem faţă simptomelor atunci când apar.

Un alt lucru la  fel de important este să facem mişcare, iar asta nu înseamnă neapărat sport, ci să ne plimbăm, în ritm sprinţar, sau măcar să ne ridicăm câteva minute din faţa calculatorului, de pe canapea sau de pe fotoliu după fiecare oră de şedere şi, pe cât posibil, să facem câteva exerciţii de întindere şi să evităm  să petrecem prea mult timp în încăperi închise, fără aer curat.
Înainte de a ne naşte, coloana noastră are aşa-numita poziţie fetală, iar o dată ce venim pe lume aceasta se întinde şi se lungeşte, având nevoie permanent de echilibru. Pentru aceasta avem nevoie de exerciţii de tip stretching, dar şi de întărirea musculaturii paravertebrale (cea care susţine poziţia corectă a coloanei vertebrale), cum sunt cele realizate cu ajutorul sistemului David.  
Moda tocurilor înalte şi a pantofilor care au obligat piciorul să stea într-o poziţie nefirească a provocat dureri de spate multor femei, din cauza presiunii exagerate la care au supus coloana vertebrală lombară.
”Dacă înălţimea pantofilor devine o corvoadă, după o viaţă petrecută pe tocurile de 12 cm, ar trebui să le înlocuim cu unele de 5-7 cm, pentru a echilibra coloana vertebrală. În astfel de cazuri nu e indicat să renunţăm complet la tocuri, pentru că vom destabiliza spatele”, explică specialistul Bio Ortoclinic.
Tocul ideal este cel lat, bărbătesc, cu înalţime de 3-4 cm. O altă cheie a minimizării şanselor de a te confrunta cu durerea de spate este să învăţăm cum să ne relaxăm fizic în mod corespunzător. Aceasta înseamnă să eliberăm complet tensiunea musculară nu doar când stăm în poziţie orizontală, ci şi când mergem pe jos sau când stăm în picioare. Astfel vom pune mai puţină presiune asupra oaselor şi articulaţiilor, iar musculatura  va ajuta corpul să funcţioneze mai eficient. Stresul şi tensiunea emoţională pot agrava orice problemă, inclusiv predispoziţia la dureri de spate, de aceea este bine să învăţăm şi cum să ne bucurăm  zilnic de episoade de tăcere interioară, în care să alungăm gândurile rele şi orice urmă de stres. De-a lungul timpului, numeroase cercetări au arătat că scurtele episoade zilnice de meditaţie, practicate corect, sunt pentru organism un adevărat duş interior.
Depresia influențează pragul durerii
Negativitatea poate avea un efect profund asupra modului în care ne simţim fizic, susţine dr. Iulia Belc, aşa că este important să dezvoltăm un cadru pozitiv al minţii şi să încercăm să ne asigurăm că ne simţi, din punct de vedere emoţional, puternic şi sigur.
” Depresia influenţează negativ pragul durerii, astfel încât o durere uşoară poate fi percepută ca o durere severă, cu repercusiuni asupra mediului personal, familial, social, profesional.Uneori nu este foarte uşor să realizăm asta, dar putem  începe prin a ne  fixa un scop clar în viaţă sau în anul în curs, de exemplu, prin a consuma alimente proaspete şi sănătoase, prin a evita supraalimentarea şi prin a bea multă apă”, explică specialistul în recuperare medicală.
Exerciţiile simple, care vizează îmbunătăţirea forţei şi mobilităţii coloanei vertebrale, sunt la fel de indicate. „Întinşi la orizontală, pe podea, îndoiţi genunchii, până când ambele picioare stau ferm pe podea. Fără a vă mişca trunchiul, răsuciţi genunchii spre dreapta până când genunchiul drept atinge podeaua. Ţineţi poziţia timp de patru până la cinci secunde şi repetaţi. Este recomandat să faceţi opt până la 10 serii de exerciţii pentru fiecare picior, dar trebuie să aveţi grijă să nu întindeţi muşchii spatelui dincolo de zona de confort”, explică dr. Belc.
Tulburările de somn sunt frecvente printre bolnavii care suferă de dureri de spate, iar odihna le este necesară pentru pentru relaxarea muşchilor tensionaţi şi pentru ameliorarea articulaţiilor inflamate.
„E nevoie de o saltea bună – asta nu înseamnă neapărat o saltea dură, ci una pe care să vă simţiţi bine -, apoi trebuie încercate diferite poziţii de dormit astfel încât să nu mai apară durere la nivelul coloanei vertebrale”, consideră medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri