Caută
Close this search box.

Şocant: Ambalajele cancerigene au invadat România. S-a cerut intervenţia Comisiei Europene!

Ambalajele impermeabile utilizate pentru pizza, hamburgeri și alte alimente gata preparate conțin substanțe fluorurate potențial dăunătoare, informează un studiu publicat recent. Cercetările efectuate pe subiecți umani sugerează că substanțele perfluoroalchilate (PAFS), utilizate pentru impermeabilizarea hârtiei și a cartonului ambalajelor produselor alimentare tip fast-food, sunt asociate cu anumite tulburări de dezvoltare la copii, scăderea fertilității, dar și creșterea riscului de apariție a cancerului și a problemelor la nivelul tiroidei, potrivit agenției pentru substanțe toxice și registrul bolilor din Statele Unite.

Noul studiu, publicat în jurnalul american ”Environmental Science și Technology Letters”, a testat peste 400 de eșantioane de ambalaje de la 27 de lanțuri de fast-food. Aproape jumătate dintre ambalajele de hârtie și 20% dintre cele de carton precum cutiile pentru pizza și cartofi prăjiți conțin fluor, utilizat la impregnarea unor materiale în vederea impermeabilizării acestora, precum hainele rezistente la umezeală, mochete care resping apa sau recipientele antiadezivele. Statele Unite au început să reducă începând din anul 2000 utilizarea unora dintre aceste substanțe PAFS în producția ambalajelor, însă alte țări, printre care şi România, continuă să le întrebuințeze în acest scop.

Rezultatele acestui studiu îl îngrijorează pe euroalesul Daniel Buda, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă. „Substanțele perfluoroalchilate sunt utilizate pentru a proteja cartonul folosit pentru ambalarea produselor alimentare în vederea evitării pătrunderii de apă sau de alte particule lichide în interiorul cutiei. Totuși, în contact cu mâncarea, aceste substanțe pot favoriza apariția cancerului, dar pot produce și anumite tulburări de dezvoltare la copii. Având în vedere că tendința consumului de alimente de tip fast-food în rândul copiilor este una în creștere, aceștia sunt cei mai predispuși a dezvolta anumite boli, dată fiind vulnerabilitatea crescută a copiilor la produsele chimice. Care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea interzicerii utilizării acestor tipuri de substanțe în ambalajele folosite pentru produsele fast-food?“, a notat Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri