Caută
Close this search box.

Tony Blair: Acordul de pace din Irlanda de Nord va trebui modificat din cauza Brexit

 

Fostul premier britanic Tony Blair a declarat că acordul de pace din 1998 privind Irlanda de Nord va trebui modificat din cauza Brexit, care a fost formulat pe baza presupunerii că atât Irlanda, cât şi Marea Britanie vor rămâne membre UE şi în viitor, informează site-ul postului France 24.

„Vinerea bună sau Acordul de la Belfast a fost formulat pe baza presupunerii că ambele state sunt parte a Uniunii Europene”, a declarat Blair, cu ocazia unei reuniunii a Partidului Popular European.

„Acest lucru a fost făcut nu doar din motive economice, dar şi din motive politice, pentru a ţine cont în mod special de aspiraţiile naţionaliste”, a completat fostul premier, care a participat la negocierea acordului, relatează Mediafax.

„O parte din text va trebui modificat din cauza Brexit”, a precizat Blair, care a adăugat că acest lucru ar uşor de realizat dacă toate părţile implicate sunt dornice să soluţioneze această chestiune.

Fostul premier a mai explicat că este în interesul atât al Marii Britanii, cât şi al Uniunii Europene să ajungă la un consens pentru a evita o frontieră strictă.

Pe de altă parte, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European, a avertizat că, în pofida retoricii de la Londra, procesul de Brexit „nu poate fi o situaţie avantajoasă pentru toată lumea”.

Conflictul nord-irlandez, între grupuri paramilitare proirlandeze şi miliţii protestante unioniste, s-a încheiat în anul 1998, soldându-se cu peste 3.500 de morţi. Recent, o bombă artizanală a explodat în faţa casei unui agent de poliţie din Irlanda de Nord, incidentul, care nu s-a soldat cu victime, evidenţiind ameninţările din ce în ce mai mari reprezentate de facţiunile desprinse din Armata Republicană Irlandeză (IRA).

Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei şi Irlanda de Nord au votat împotriva Brexit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri