Caută
Close this search box.

Cadastrarea gratuită are loc între 2015-2023, dar fermierii rămân fără subvenții anul viitor, dacă nu au cadastrul făcut!

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a atras  atenţia fermierilor că ar putea rămâne, din 2018, fără subvenţii agricole, ca urmare a neintabulării terenului. Dar, cadastrul gratuit, in vederea intabulării, pentru terenurile din extravilan și intravilan, cu costuri acoperite de la bugetul de stat pentru toate lucrările de cadastrare se numește:  ”Programul național de cadastru si carte funciară 2015-2023”.  Întrebare:  dacă dai cadastrare gratuită pe teren până în 2023, de ce suspenzi subvenția pe teren necadastrat în 2018?

Subvențiile plătite prin APIA vor depinde de cadastrarea terenurilor agricole iar agricultorii ar putea fi în pericol de a pierde acești bani. Cadastrarea tuturor imobilelor din România este stabilită prin H.G. nr 294/2015 privind Programul național de cadastru si carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Obiectivul acestui program constă în măsurarea și înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case și terenuri), în sistemul integrat de cadastru și publicitate.

Din punctul de vedere al agriculturii, până la 31 mai 2017 au fost cadastrate 2.831.457,06 hectare de teren agricol, din totalul de 9.541.389,45 de hectare. Asta ar însemna un procent

de 30%, ceea ce ste foarte bine, în sensul că până în 2023 fermierii s-ar încadra în proiectul intabulrii gratuite. Dar…

„Dacă nu se rezolvă problema cadastrului, din 2018 nu veţi mai primi subvenţii, pur şi simplu”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a atras atenţia fermierilor că ar putea rămâne, din 2018, fără subvenţii agricole, ca urmare a neintabulării terenului. Preşedintele a declarat că „acolo unde nu există cadastru, nu se va mai putea subvenţiona agricultura”, caracterizând problema ca fiind ”critică”.

„Dacă nu se rezolvă problema cadastrului, din 2018 nu veţi mai primi subvenţii, pur şi simplu. Acolo unde nu există cadastru, nu se va mai putea subvenţiona agricultura. Este păcat că s-a ajuns în acest punct, fiindcă problema este cunoscută de mult şi, după părerea mea, implicarea guvernelor succesive a fost suboptimală” , a precizat Klaus Iohannis.

El a spus că a discutat despre această problemă cu toate guvernele pe care le-a întâlnit ca preşedinte, toţi au promis că o vor rezolva, însă în realitate „toţi au făcut zero sau aproape de zero”. Iohannis le-a transmis primarilor să prezinte gravitatea situaţiei prin nerealizarea cadastrului general în toate şedinţele asociaţiilor de comune, oraşe sau municipii. ”Am discutat această chestiune cu guvernele pe care le-am întâlnit. Toţi au promis că se rezolvă, toţi au făcut zero. Acum mai avem foarte puţin timp şi sper să se fi înţeles urgenţa acestei chestiuni„, a subliniat preşedintele României.

Este strategia Comisiei Europene pentru statele noi membre

În principiu până în 2018 trebuie să finalizeze cadastrul agricol. Daca nu reușește, va fi foarte dificil să se acorde subvențiile pe fermă, caci aceasta este strategia pe care dorește să o implementeze Comisia Europeană pentru statele noi membre. Dacă un fermier german a luat în ultimii ani o subvenție de 100.000 euro pe fermă, acestuia i se va menține subvenția în continuare, cu condiția să rămână fermier. La noi, deoarece nu exista acest istoric, s-a introdus plata pe suprafața (SAPS). Dacă se ajunge la concluzia că trecem pe fermă, iar agricultorul are o problema cu exploatația sa, atunci nu va mai putea lua subvenții.

La nivelul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară s-a constituit o comisie care are în vedere prioritizarea unităților administrativ-teritoriale la nivelul fiecărui județ, în vederea includerii acestora în programul național, în conformitate cu reglementările în vigoare. Comisia prioritizează localitățile ținând seama de cel puțin unul dintre criteriile: localități ce fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură de interes național; localități ce fac obiectul realizării unor proiecte de dezvoltare locală; localități ce prezintă aşezări informale ale comunităților aflate în condiții de sărăcie extremă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri