Caută
Close this search box.

Motivarea deciziei CCR privind abuzul în serviciu, un alt cadou pentru Dragnea

ccr

La numai o zi după ce i-a oferit soluții să devină premier, chiar dacă este condamnat definitiv, Curtea Constituțională a României, îi dă încă o nouă mână de ajutor președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Judecătorii CCR au motivat miercuri decizia prin care, la cererea fostei neveste a lui Dragnea, au admis că Parlamentul are obligația de a introduce pragul prejudiciului, în ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu.

Ei susțin că numai astfel cei judecați pentru abuz în serviciu evită situații de incoerență și instabilitate. Dacă aleșii vor impune pragul de 200.000 de lei cum au arătat deja că intenționează, Liviu Dragnea scapă basma curată în dosarul ”Bombonica” în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu. În acest caz, prejudiciul este estimat la 109.000 lei, așa că procesul s-ar închide, fără ca liderul PSD să poată fi condamnat penal.

„Dispozițiile penale în vigoare sunt formulate în sens larg și în termeni vagi, ce determină un grad sporit de impredictibilitate, aspect problematic din perspectiva art. 7 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și a altor cerințe fundamentale ale principiului statului de drept, această redactare constituind premisa unor interpretări și aplicări arbitrare/aleatorii”, se arată în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR.

Conform sursei citate, o astfel de omisiune are relevanță constituțională, deoarece afectează drepturi și libertăți fundamentale ale persoanei împotriva căreia se formulează o acuzație penală. În această situație, CCR consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, în funcție de care să se aprecieze dacă este sau nu vorba de o infracțiune.

Curtea Constituțională precizează, totodată, că nu are competența de a remedia acest viciu normativ, întrucât ar intra în sfera exclusivă de competență a legiuitorului primar sau delegat și, astfel, și-ar depăși atribuțiile legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri