Caută
Close this search box.

Raport straniu pe energie: când plouă nu facem investiții!

energie electrtică

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a făcut public raportul pe 2016 privind eficienței energetică în România. La capitolul investiții în termoficare, de exemplu, jumătate din banii alocați primăriilor ca să repare rețele de încălzire centrală s-au întors la bugetul de stat (36.939.297,27 lei) . Unul din motivele citate: ”sistarea lucrărilor din cauza condițiilor meteo nefavorabile”. ”Au restituit integral sumele alocate de la bugetul de stat 4 unităţi administrativ-teritoriale: Botoșani, Motru, Suceava şi Focşani”, spune  raportul. Probabil că acolo a plouat foarte mult în 2016.

 La capitolul energie electrică, din cele 29 de investiții pentru retehnologizarea termocentralelor cuprinse în Planul Național de Investiții, cităm: ”nu s-a obţinut finanţare pentru 25, din care: 3 au fost depuse şi respinse dosarele; 22 nu au fost depuse”.

Adică, unitățile care urmau să primească bani, nu au vrut, sau nu au putut să facă dosarele de finanțare.

Altfel spus, ca și în cazul autostrăzilor, banii pentru investiții în energie există, dar undeva la nivelul unităților care ar trebui să absoarbă aceste sume se întâmplă ceva ciudat. Nu se poate sista o investiție importantă pentru populație, doar pentru că plouă…

Din 2020 (peste trei ani),  nu vom mai primi autorizații de construcție decât pentru case independente energetic. Ce vom face atunci?

Jumătate din banii alocați termoficării au fost restituiți

În anul 2016, prin legea bugetului de stat, s-a aprobat alocarea sumei de 75.000.000 lei pentru programul „Termoficare 2006 – 2020, căldură şi confort“, componenta de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică.

Prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 1014/2016 a fost aprobată repartizarea sumei de 67.500.000 lei beneficiarilor, respectiv 17 autorităţi ale administraţiei publice locale. Astfel, au fost promovate lucrări de investiții la 33 de obiective, contribuția bugetelor locale angajată prin contractele de finanțare fiind de 37.124.000 lei.

Prin finanţarea proiectelor incluse în program în anul 2016, au fost realizate lucrări de investiţii în 13 unităţi administrativ-teritoriale. La sfârşitul anului a fost restituită la bugetul de stat suma totală de 36.939.297,27 lei, suma efectiv utilizată și justificată de beneficiari fiind de 37.377.974,68 lei. Contribuția bugetelor locale la finanțarea lucrărilor a fost de 12.898.581,67 lei.

Au restituit integral sumele alocate de la bugetul de stat 4 unităţi administrativ-teritoriale (Botoșani, Motru, Suceava şi Focşani). Motivele neutilizării sumelor alocate de la bugetul de stat au fost: dificultăți înregistrate în derularea procedurii de achiziție publică a lucrărilor (modificarea cadrului legal, contestații, întârzieri înregistrate la desemnarea câștigătorilor și semnarea contractelor), nerespectarea termenelor de execuție a lucrărilor, sistarea lucrărilor din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri