Caută
Close this search box.

După „cartoful tras în ţeapă” şi „gheara” de la Casa Presei, vine „Cactusul” Unirii, semnat Ioan Bolborea. VIDEO

În curând, în centrul Capitalei, mai precis în Piaţa Alba Iulia, va trona Monumentul Marii Uniri, semnat de sculptorul Ioan Bolborea. „Cactusul” lui Bolborea va costa municipalitatea 11 milioane de euro. Din banii noştri, ai cetăţenilor.

De fapt, va fi o sferă, mai exact o semisferă înaltă de 18 metri, ornată de sus până jos cu omuleți din bronz care țin mâinile întinse și se ating ca într-un fel de horă țărănească.

Prin 2007, pe vremea lui Adriean Videanu, pe la primărie erau unii care se gândeau deja la viitor. Mai exact la anul 2018, când are loc Centenarul Unirii.

Au fost trei proiecte, iar juriul format din mai mulți specialiști, printre care sculptorul Florin Codre sau criticul de artă Pavel Șușară, au ales varianta propusă de Ioan Bolborea.

După cum o recunoaște și sculptorul, varianta inițială era mai simplă: nu erau sute de omuleți, care să îmbrace toată sfera, așa cum arată acum, ci doar un singur rând.

De atunci, nu s-a mai auzit nimic despre sferă. Ioan Bolborea a spus pentru vice.com că în tot timpul ăsta nu a stat degeaba și, în propriul atelier, a făcut mai multe machete, pe banii lui, pentru a ajunge la o formă finală. Iată ce a rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri