Caută
Close this search box.

Întâlnire între Barack Obama și Moon Jae-in: „Ultima oportunitate pentru Coreea de Nord de a se angaja într-un dialog”

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat luni, la o întâlnire cu fostul președinte american Barack Obama, că a rămas o ultimă șansă Coreii de Nord să intre într-un dialog cu lumea exterioară.

Obama se află în vizită la Seul în această săptămână pentru a vorbi la un forum găzduit de publicația sud-coreeană Chosun Ilbo, unde, în cursul dimineții de luni, a spus că eforturile regimului de la Phenian de a continua programul de arme nucleare „nu au făcut nimic pentru a garanta securitatea poporului nord-coreean”, informează Reuters citat de Agerpres.

Moon l-a informat apoi pe Obama despre summitul său cu președintele american Donald Trump de săptămâna trecută, a declarat presei un consilier din cadrul președinției sud-coreene, Yoon Young-chan.

„Președintele Moon a spus că a vorbit cu președintele Trump despre folosirea sancțiunilor și a presiunii de a rezolva problema nord-coreeană a rachetelor și a programului nuclear, dar și despre folosirea dialogului în același timp”, a precizat Yoon.

„El a afirmat că este ultima oportunitate pentru Coreea de Nord de a se angaja într-un dialog”, a adăugat consilierul.

Coreea de Nord își dezvoltă neabătut programul de arme nucleare și de rachete de la începutul anului trecut, ignorând amenințarea unor noi sancțiuni ale ONU și a manevrelor militare americane.

 

Potrivit lui Yoon, Obama a declarat la întâlnirea cu Moon că cetățenii americani și comunitatea coreeană din SUA susțin legătura dintre Coreea de Sud și SUA.

Obama a declarat la forum că lumea trebuie să transmită Coreii de Nord un mesaj clar, și anume că securitatea și prosperitatea nu pot veni din dezvoltarea de arme, conform unei copii a discursului său, publicată de Chosun Ilbo.

„Ordinea internațională depinde de aplicarea unor reguli și norme clare. Atât timp cât Coreea de Nord alege să rămână în afara acestei ordini, trebuie să suporte consecințele”, a afirmat Obama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri