Caută
Close this search box.

Știați că și pisicile au o zi a lor?

Celebrată pe 8 august, Ziua internațională a pisicii este dedicată unuia dintre cele mai populare animale de companie din lume.

Legătura dintre om și pisică este atât de veche, de peste 9.000 ani, potrivit www.iflscience.com. Se estimează că în prezent numărul lor la nivel mondial depășește cifra de 500 de milioane. În întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, în timp ce pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită, arată cute-calendar.com.

Plină de afecțiune și energie, inteligentă și dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu și devotată față de stăpâni, pisica a devenit un companion excelent pentru tot mai mulți oameni. Numeroase studii au arătat că deținerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătățirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietății și a depresiei stăpânului, potrivit site-ul daysoftheyear.com. Pisica este renumită pentru torsul ei specific. Sunt multe teorii legate de acest tors: unii oameni de știință au susținut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Este considerat relaxant și cu un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân atunci când pisica este în preajmă și practică respectivul procedeu de tors. De asemenea, studiile arată că și copiii crescuți în case unde există pisici au rezistență mai mare la alergii sau astm.

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte și îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de șoareci mumificați. La moartea pisicii se ținea doliu, toată familia își rădea sprâncenele și plângea. În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influență directă asupra căsătoriei sau sănătății. În Evul Mediu, s-a schimbat relația dintre om și pisică: tendințele religioase și superstițiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei și diavolului, fiind exterminate, numărul acestora scăzând drastic.

La începutul secolului al XIX-lea, a luat avânt creșterea pisicilor și mai ales a celor de rasă. În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect. Nu cere o îngrijire complicată și eforturi deosebite, doar un loc unde să stea, mâncare și multă afecțiune, atașându-se destul de rapid de stăpân, fie el tânăr, fie singur, fie mai în vârstă. Este o felină foarte curată, foarte respectuoasă, silențioasă, independentă și fidelă.

Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare — IFAW) și alte grupuri pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an acestei feline, începând din 2002, pentru a crește gradul de conștientizare al oamenilor față de nevoile pisicilor și față de lupta împotriva neglijenței și a abuzurilor asupra acestora.

Fondat în 1969, IFAW salvează animale din întreaga lume aflate într-o situație critică. Cu proiecte în peste 40 de țări, Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor acordă ajutor animalelor care nu au stăpân, desfășoară acțiuni pentru a preveni cruzimea față de animale și pledează pentru protecția faunei sălbatice și a habitatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri