Caută
Close this search box.

Afaceri cu doctori și campanii de denigrare

Scandaluri în avalanșă și decontări frauduloase de milioane de euro, iată imaginea reală, necosmetizată, a sănătății din ultimele zile. O succesiune de fapte de corupție, care a culminat cu reținerea președintelui Casei Naționale de Asigurări Sănătate, instituția responsabilă de rularea si adminstrarea banilor din toate zonele medicale, de la sala de operație până la îngrijirile la domiciliu, atât de necesare în perioada care urmează externării din spital. Mai rău nu se poate. Este ca și cum o bancă mare ar fi acuzată de corupție. Vă dați seama ce consecințe de credibilitate majoră generează această situație pentru toți partenerii externi și interni, implicați în sistem, când CNAS este viciat de corupție de la director până la președinte, în condițiile în care sunt rulate prin această adevărată bancă a sănătății 7 miliarde de euro? De fapt aceasta este „descentralizarea” făcută de toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria: numirile în funcțiile cheie au fost politice și vedeți că politica a ajuns până la patul bolnavului, o dată cu scăderea tuturor indicatorilor de performanță medicală.

Am trecut peste apariția în public a profesorului Gheorghe Burnei, care se prăbușește pur și simplu din punctul de vedere al credibilității sale profesionale. În mod paradoxal, acest lucru se întâmplă tocmai în momentul în care, în peisaj, a apărut o agenție de comunicare care ar fi trebuit să-i reabiliteze imaginea. Ceea ce a urmat, din nefericire pentru doctorul Burnei într-un moment sensibil al vieții sale, a trecut în zona ridicolului: o presă ostilă și un om incapabil să se apare singur, care pur și simplu nu întelegea întrebările ziariștilor, iată rezultatul unui exercițiu de comunicare neinspirat.

Voi trece în revistă scandalul de la Spitalul Colentina, unde doi medici tineri, hărțuiți de conducerea spitalului, decid să demisioneze. Argumentarea demisiei este cutremurătoare: 60 de pacienți cu tumori pe creier au fost refuzați din cauza lipsei de infrastructură. Pe ultima sută de metri, reactionează primărița Capitalei, vorbește cu cei doi neurochirurgi, dr. Bica și dr. Gobej și promite îndreptarea lucrurilor. Totuși, nu pot uita că aceeași primăriță a schimbat managementul spitalului, care mergea cât de cât bine și, foarte important, lăsa doctorii să lucreze și a instalat-o pe controversata Silvi Ifrim, un manager cu deficiențe clare cel puțin în domeniul colaborării cu echipele medicale. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt departe de a fi rezolvate atâta vreme cât doamna doctor Ifrim rămâne în funcție.

Situația de la Colentina este doar un exemplu în care doctorii nu au mai vrut să tacă și, astfel, se vede mizeria mare de la ușă. Lipsa de strategie, de viziune, de proiecte pe termen lung, transparente pentru pacienți și medici deopotrivă ar rezolva cu siguranță o parte din probleme. Dar cum poți să faci acest lucru când concursurile din instituțiile publice se fac cu un singur candidat, chiar și acela fiind „numit”? Toate acestea concurează cu o campanie incredibilă de denigrare a corpului medical, inițiată de pe vremea președintelui Băsescu, care continuă și azi. Repet: prețul îl suportăm noi, pacienții, plătitori de taxe și impozite, obligați să suportăm la nesfârșit incompetența politicienilor, dublată de interesele financiare din sistem.

Un răspuns

  1. Stimata Redactie,
    Articolul dvs face referire la agentia More than Pub, pe care o reprezint, si consider ca este un atac direct la imaginea si credibilitatea noastra, numind recentele activitati prestate pentru Dr Burnei drept “exercițiu de comunicare neinspirat”.
    Prea multa lume neavizata s-a pronuntat cu privire la acest subiect si – din pacate – 99% dintre parerile exprimate nu sunt obiective si nu fac referiri CONCRETE la actiunile asa zis gresite ale agentiei noastre. De fapt principala noastra ‘vina’ este strict aceea ca il sprijinim pe prof dr Gh Burnei in a-si comunica punctul de vedere / situatia legala / etc. Iar multora le e greu sa inteleaga cum “putem” face asa ceva pentru un “astfel” de om. Trist este ca isi dau cu parerea oameni atrasi in mod nevinovat in aceasta cursa sau cei care pretind ca stiu PR, insa studiile teoretice sau experienta nu le sustin pana acum afirmatiile.
    Intr-o situatie de criza lucrurile nu sunt niciodata simple si nu exista o reteta a succesului, fiind prea multi factori implicati – trebuie sa iei decizii prompte si sa alegi cel mai mic ‘rau’ posibil. Dvs, Magnanews, afirmati ca am gresit prezentandu-l pe dr Burnei ‘nepregatit’ intr-o conferinta de presa. Uitati insa cateva aspecte extrem de importante:
    – In acea zi Curtea de Apel Bucuresti a respins decizia Tribunalului, care ii permitea Dr Burnei sa se intoarca la Spitalul Marie Curie
    – In mass media, in doar cateva ore, au fost generate peste 50 materiale care anuntau in mod eronat decizia ‘definitiva’ a instantei de a nu-i mai permite doctorului sa profeseze vreodata. Complet gresit, atata vreme cat aceasta decizie este temporara (60 zile) si se aplica strict pe perioada cercetarilor. Insa titlurile bombastice isi facusera efectul, multa vreme luand ad litteram informatia.
    – Conferinta de presa era imperios necesara pentru a prezenta situatia reala a Dr Burnei
    – Presa nu a fost ostila – analizati va rog impactul media al actiunii si o sa vedeti peste 50 materiale care au prezentat pozitia corecta a domniei sale – iar in timpul conferintei au fost doar 2 jurnalisti (nu are sens sa-i numesc), care, intentionat, au pus intrebari incomode. Dr Burnei a raspuns cu sinceritate si corect la absolut toate. Intr-adevar, este un om inca neobisnuit cu atacurile unor jurnalisti, care pana mai ieri il periau. Daca reprezentantii mass media sunt prea obisnuiti cu conferinte sustinute de oameni care au raspuns la orice, nu inseamna ca noi asta ne-am propus. Singurul obiectiv al acestei conferinte a fost acela de a-i da ocazia domnului doctor sa-si transmita mesajul. Puteam sa ne oprim la declaratia scrisa, pe care a citit-o la inceputul conferintei, insa faptul ca a fost deschis si a raspuns absolut tuturor intrebarilor nu face altceva decat sa-i dovedeasca bunele intentii si onestitatea.
    – Dupa 9 luni de tacere prestatia Dr Burnei a fost chiar foarte buna, in conditiile in care nici nu se gandea in acea dimineata (in care Tribunalul i-a dat o sentinta neasteptata) ca va sustine o conferinta de presa.
    Este usor sa stai pe margine si sa arunci cu pietre. Ce s-a intamplat in social-media saptamana trecuta a fost o reala actiune de bullying si intimidare a More than Pub, cu presiune directa si pe clientii agentiei.
    Urmare a campaniei declansate impotriva noastra de cativa leaderi de opinie (in social media) – care, la randul lor, au incins spiritele unor oameni neinformati, manipulandu-i – voi transmite in cateva zile un punct de vedere elaborat, in care voi demonta toate aceste acuzatii si voi explica pe intelesul tuturor starea reala a lucrurilor si de ce toate aceste actiuni erau menite de la bun inceput a ne reduce la tacere, dat fiind ca incomodam… Situatia incredibila din sistemul medical romanesc (nu intamplator taman in aceste zile dovedit cu frauda de 80% a fondurilor) si a grupurilor de interes din spatele acestuia are o mare legatura cu cele intamplate…
    Va multumesc!
    Mihaela Petrovan, Director General More than Pub

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri