Caută
Close this search box.

Bătaie de joc! Una din două conserve de ton are în compoziţie peşte contaminat cu Cesiu 137 !

Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 33 conserve de ton distribuite în România de către: Interbrands Marketing & Distribution, Defne Selos, Serpico Trading, De Silva Exclusiv, Tymbark Maspex Romania, Garom Food, Ivico Total Distribution, Whiteland Import-Export, Nordic Import Export, Parma Food Group Distribution, Mico Total Distribution, Queen Monaco Services, Safeway International, Hame Romania, Dinadi si Cyrom Romania. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Rezultatele? Una din două conserve de ton are în compoziţie peşte contaminat cu Cesiu 137! „La alegerea unei conserve de ton trebuie să se aibă în vedere conținutul de ton din conservă, cantitatea de proteine, de grăsimi şi de sare la 100 grame produs. Un alt aspect important îl reprezintă şi locul unde a fost pescuit peştele întrucât cel capturat în Oceanul Pacific este iradiat cu Cesiu 137 în urma accidentului nuclear de la Fukushima din anul 2011. Din păcate, ingerarea unui aliment radioactiv este cea mai gravă formă de poluare, iradierea în acest caz fiind de 20 de ori mai mare decât iradierea exterioară a corpului în aceleaşi condiţii privind cantitatea de element radioactiv. Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor“ , a precizat Costel Stanciu.

Cazul a intrat imediat în atenţia euroalesului Daniel Buda, cel care se luptă de câteva luni la Bruxelles pentru eliminarea dublului standard de calitate a alimentelor. „Conservele de ton cu concentrații ridicate de «Cesiu 137» radioactiv trebuie retrase şi interzise urgent de pe piaţa românească şi cea europeană! În urma unui studiu realizat de Asociația Pro Consumatori, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a fost semnalat nivelul ridicat de «Cesiu 137» din conservele de ton. Membrii acestei asociații au realizat o cercetare în care au analizat 33 de tipuri de conserve de ton provenite atât din țări europene, cât și din state din Asia. Rezultatele acestui studiu au relevat faptul că una din două conserve de ton conține pește contaminat cu «Cesiu 137». Mai mult, 40% din conservele de ton care au făcut obiectul cercetărilor nu includ informații complete pentru consumatori sau au greșeli la nivel de etichetă. În ceea ce privește concentranția de «Cesiu 137», studiul arată că această concentrația a crescut de două sau chiar de trei ori în ultima perioadă. Astfel, zilnic 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în oceanul Pacific, fiind puternic afectat mediul oceanic, dar și fauna din adâncuri. Drept urmare, produsele alimentare ce provin din aceste medii, cum ar fi tonul sau uleiul de pește prezintă o radioactivitate sporită. Aceste produse sunt vândute de cele mai multe ori la prețuri derizorii în supermarketuri, persoanele cu venituri reduse fiind cele mai predispuse la consumul acestor alimente. Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am rugat să mi se comunice care sunt instrumentele de care dispune instituţia în vederea interzicerii totale de pe piața europeană a conservelor de ton care conțin un nivel ridicat de «Cesiu 137» radioactiv, substanţă care afectează sănătatea consumatorilor europeni. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi“ , a precizat Daniel Buda.

Un răspuns

  1. Acum tonul este gasit tzapul ispasitor, in acest fel va creste consumul -sa zicem- de alte sorturi de peste oceanic, insa -cum am mai spus de cateva ori, pestele oceanic este in cea mai mare parte contaminat cu ceva( in special metale grele) pentru ca oceanul este ultima verigha a sistemelor ecologice si in apele oceanice ajung-in final- toate deversarile de pe planeta.Solutia este cea exprimata deja, mai putin peste oceanic, eventual inlocuit cu peste de ferma, insa numai daca stii ca acest peste este crescut dupa statndarde ecologice si nu doar pentru profit…E greu sa gasesti asa ceva,planeta este extrem de poluata, tocmai pentru acest lucru exista atatea cazuri de cancer , inclusiv la copii si inclusiv copii nascuti cu ele…Solutia trebuie sa fie planetara, insa este absurd sa credem ca toate tarile se vor alinia simultan la noi reguli, de acea fiecare tara trebuie sa o faca individual, iar pentru Romania ar fi destul de facil sa implementeze un program de agricultura (piscicultura, etc.) ecologic, insa Romania nemaifiind a romanilor, profitul imediat este tot ce se urmareste pe aceasta plantatie, care nu este nici macar o colonie, ci o plantatie condusa de vechili criminali( mai bine zis satrapi), carora -aparent paradoxal- nu le pasa ca sclavii fug de pe plantatie, dimpotriva ei fac totul pentru a-i determina pe acestia sa fuga, iar acest aparent paradox se explica prin faptul ca ei stiu ca nu sunt proprietari ci doar vechili, motiv pentru care cauta sa obtina maximum de profit posibil, pe perioada cat au inchiriat plantatia, iar-mai apoi- chiar ei o vor parasi, cand nu va mai fi rentabila, insa ei se vor retrage prin tarile unde depun -acum-din greu milioane de euro sau dolari, ” bani verzi pentru zile albastre” pe coastele braziliene, sau din Florida, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri