Caută
Close this search box.

Eurodeputata Viorica Dăncilă susține înființarea unui Observator european al violenței de gen

Pentru a creşte eficienţa şi coerenţa politicilor de combatere şi prevenire a violenţei împotriva femeilor în Europa, este necesară ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către Uniunea Europeană, consideră eurodeputata Viorica Dăncilă, liderul europarlamentarilor social-democrați români, în contextul dezbaterii desfășurate luni la sesiunea plenară de la Strasbourg pe această temă. Eurodeputata PSD susține totodată soluții concrete pentru materializarea obiectivelor stabilite de UE în ceea ce privește lupta cu fenomenul violenței împotriva femeilor și violenței domestice, precum înfiinţarea unui Observator european al violenţei de gen, promovarea bugetării de gen sau finanțarea accesului la justiție al victimelor.
”Mă bucur că România este una dintre țările care au ratificat Convenția Consiliului Europei privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Ar fi un pas uriaș ca întreaga Uniune să își asume însă acest document.
Astfel, se va asigura o mai bună aplicare a legislaţiei Uniunii și o mai bună utilizare a programelor şi fondurilor UE aprobate în acest sens.
Pentru transpunerea în practică a obiectivelor propuse, susţin numirea unui coordonator al Uniunii Europene ca reprezentant al acesteia în Comitetul Părţilor din cadrul Consiliului Europei, precum şi înfiinţarea unui Observator al violenţei de gen, după modelul actual al Institutului European pentru Egalitate de Gen.
De asemenea, este necesară promovarea bugetării de gen ca instrument de combatere şi prevenire a violenţei de gen, precum şi asigurarea resurselor şi a finanţării pentru acces la justiţie al victimelor”, afirmă eurodeputata, care este membră în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen.
Convenția de la Istanbul oferă o bază solidă pentru „schimbarea structurilor sociale care creează, justifică și perpetuează violența împotriva femeilor, și, de asemenea, furnizează instrumente pentru introducerea de măsuri în acest sens”, se precizează în raportul dezbătut luni la Strasbourg de eurodeputați.
Documentul arată că, pentru a fi mai eficiente, măsurile de combatere a violenței împotriva femeilor ar trebui însoțite de „acțiuni ce urmăresc combaterea inegalităților economice și promovarea independenței financiare a femeilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri