Caută
Close this search box.

Acuzații grave: Rusia ar fi extras informații din telefoanele soldaților NATO pentru a-i șantaja

Hackerii ruși au cules informații pentru Kremlin din telefoanele soldaților NATO, în încercarea de a afla care sunt planurile Alianței Nord-Atlantice, scrie The Wall Street Journal. În alte cazuri, informațiile ar fi fost folosite de agenții de spionaj în scopuri de șantaj, potrivit Digi24.ro.

WSJ citează oficiali și militari NATO care susțin că circa 4.000 de telefoane inteligente ar fi fost „parazitate” de hackerii ruși. Țintele atacurilor cibernetice: în special trupele aliate din Polonia și statele baltice.

Rusia ar fi folosit, de asemenea, și drone echipate cu sisteme sofisticate de supraveghere pentru a extrage informații din telefoanele trupelor, subliniază sursa citată.

Lt. col.  Christopher L’Heureux, care conduce baza NATO din Polonia, le-a relatat jurnaliștilor WSJ că, după un exercițiu militar, a descoperit indicii că un IP rusesc încerca să-i acceseze datele din telefon. „Oricine ar fi fost, încerca să mă localizeze geografic. Mi-am zis: Ce naiba e asta?”, a explicat oficialul militar.

L’Heureux nu a fost unica țintă. Cel puțin alți șase soldați din subordinea lui au fost atacați de hackeri.

În martie, un militar estonian a remarcat o interferență bizară în telefonul lui: un playlist cu piese hip-hop, pe care nu le descărcase niciodată, a început să ruleze din senin pe ecranul smartphone-ului.

Alți soldați NATO au precizat că ar fi fost abordați în spațiul public de agenți ruși care ar fi încercat să îi șantajeze cu informațiile despre ei (orașul în care trăiesc, cine sunt membrii familiei etc.) obținute de pe conturile de Facebook sau din căsuțele de e-mail.

WSJ precizează că Ministerul rus al Apărării nu a răspuns cererii cotidianului de a formula un comentariu pe marginea acestui subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri