Duminică au fost anunțați 844 de răniți în urma violențelor din Catalonia, unde poliția a încercat să oprească brutal populația dornică să voteze în referendumul pentru independent.

Luni, ca o ironie amară, omenirea sărbătorește Ziua internațională a non-violenței, care este marcată în fiecare an la 2 octombrie, data nașterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), unul dintre cei mai mari militanți pentru pace din lume, pionier al filozofiei și al strategiei non-violenței, conducător de marcă al mișcării pentru independență din India.

Marcarea acestei zile a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția 61/271, la 15 iunie 2007. Potrivit acestei Rezoluții, Ziua internațională a non-violenței este o ocazie pentru a ”disemina mesajul non-violenței, inclusiv prin educație și prin sensibilizarea opiniei publice”. Rezoluția reafirmă ”relevanța universală a principiului non-violenței” precum și dorința ”de a asigura o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și non-violenței”, se arată pe site-ul www.un.org.

Adunarea Generală a ONU a luat această decizie ”având în vedere că non-violența, toleranța, respectul deplin pentru toate drepturile omului și libertățile fundamentale pentru toți, democrația, dezvoltarea, înțelegerea reciprocă și respectul pentru diversitate sunt interconectate și se consolidează reciproc”, reafirmând totodată relevanța universală a principiului non-violenței și dorind să asigure o cultură a păcii, toleranței, înțelegerii și non-violenței.

Principiul non-violenței — cunoscut și sub numele de rezistență non-violentă — respinge folosirea violenței fizice în scopul realizării unor schimbări sociale sau politice. Există trei categorii principale de acțiuni non-violente: proteste, marșuri; non-cooperarea; intervenții non-violente, precum blocadele.

Mahatma Gandhi, care a ajutat India pe calea spre obținerea independenței, a fost o sursă de inspirație pentru mișcările non-violente în vederea obținerii de drepturi civile și schimbări sociale din întreaga lume. Cunoscut pentru doctrina sa care presupunea proteste pașnice pentru a determina progresul politic și social, Gandhi a rămas angajat, de-a lungul vieții sale, în credința sa în non-violență chiar și în condiții opresive și în fața unor provocări aparent insurmontabile, se mai arată pe site-ul amintit. ”Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” este unul dintre citatele celebre care aparțin lui Mahatma Gandhi.

Conform Rezoluției adoptate de Adunarea Generală a ONU la 15 iunie 2007, statele membre, organizațiile sistemului ONU, organizațiile regionale și neguvernamentale și persoanele fizice sunt invitate să marcheze în mod corespunzător Ziua internațională a non-violenței și să difuzeze mesajul non-violenței, inclusiv prin educație și sensibilizarea opiniei publice.

De Ziua internațională a non-violenței suntem chemați să contribuim, fiecare cum poate, la crearea unei culturi a păcii, a toleranței, a înțelegerii și a non-violenței, să promovăm diversitatea culturală și înțelegerea între popoarele lumii.

 

81 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 3 =