Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis participă la summitul șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene

Președintele Klaus Iohannis va participa joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia vor fi discutate, în principal, subiecte privind migrația, agenda digitală a Uniunii, securitatea și apărarea, relațiile dintre UE și Turcia și negocierile privind Brexit, dosarul nord-coreean.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, la Consiliul European va fi abordată și tema referitoare la viitorul UE, context în care va fi discutată Agenda Liderilor, document propus de președintele Consiliului, care detaliază calendarul și subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

De asemenea, va avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuțiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune, în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Administrația Prezidențială precizează că șeful statului român va sublinia, referitor la migrație, importanța monitorizării fluxurilor migratorii pe ruta Mediteranei de Est, pentru o mai bună gestionare a acestora. Totodată, Iohannis va sublinia că implementarea Declarației UE — Turcia trebuie să rămână o prioritate pentru Uniune.

În ceea ce privește politica europeană de apărare, șeful statului îi va informa pe membrii Consiliului European cu privire la decizia țării noastre de a participa la procesul de cooperare permanentă structurată (PESCO) chiar de la lansarea acestui proces, preconizată pentru luna decembrie a acestui an.

În prima zi a reuniunii, liderii UE vor analiza documentul intitulat ”Agenda Liderilor”, avansat la 17 octombrie 2017, de președintele Consiliului European Donald Tusk. ”Agenda Liderilor” oferă o perspectivă asupra modului în care blocul comunitar ar trebui să funcționeze în următorii doi ani, până în iunie 2019, fiind realizată de președintele Consiliului European Donald Tusk, în urma mai multor runde de consultări cu toate statele membre, potrivit consilium.europa.eu.

Cu acest prilej, liderii europeni vor evalua setul de măsuri adoptate până în prezent pentru controlul fluxurilor migrației ilegale pe rutele cunoscute, urmând să ia, de asemenea, în discuție măsuri suplimentare necesare pentru sprijinirea statelor membre care se confruntă cel mai des cu fluxurile de refugiați. Tot cu acest prilej, se va discuta despre posibilitățile prin care să fie întărită cooperarea cu statele membre aflate pe rutele cele mai folosite de migranți, cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și cu Organizația internațională pentru migrație (OIM). Va fi analizat sistemul comun de azil european, Consiliul European urmând să ceară în acest sens obținerea unor progrese pe calea reformării acestuia, potrivit consilium.europa.eu.

Consiliul European va examina modul în care Uniunea Europeană poate gestiona provocările privind digitalizarea, ca urmare a dezbaterilor desfășurate la Summitul Digital, care a avut loc la 29 septembrie 2017, la Tallinn, Estonia. Mai mult, se va avea în vedere implementarea pașilor necesari pentru coagularea unei piețe digitale unice.

În ce privește chestiunile de apărare, șefii de stat și de guvern vor relua discuțiile asupra cooperării structurate permanente (PESCO).

În contextul recentelor evoluții în relația UE cu Turcia, liderii europeni vor analiza anumite chestiuni specifice de politică externă în ce privește cooperarea cu autoritățile centrale de la Ankara. Stadiul negocierilor în dosarul privind Brexit și relația cu Iranul vor fi, de asemenea, chestiuni care vor fi discutate de liderii europeni la summitul de la Bruxelles.

Precedenta reuniune la nivel de șefi de stat și de guvern ai UE a avut loc la 22-23 iunie 2017, la Bruxelles, prilej cu care liderii statelor membre au convenit asupra lansării cooperării structurate permanente (PESCO), au analizat stadiul negocierilor Brexit și au discutat pe marginea spinoasei probleme a migrației.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri