Caută
Close this search box.

Proiectul de lege pentru achiziționarea primului sistem Patriot va ajunge în Parlament

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat miercuri că în maximum două săptămâni va fi promovat în Parlament proiectul de lege pentru achiziționarea primului sistem Patriot.

„În ceea ce mă privește, ca ministru al Apărării, nu voi evita niciodată să vin în fața Parlamentului României cu o solicitare de aprobare, prin proiecte de legi, pentru achiziționarea echipamentelor din programul de înzestrare. Primul pas pe care îl facem în perioada imediat următoare, mă refer la maxim două săptămâni, este să promovăm în Parlament proiectul de lege pentru achiziționarea primului sistem Patriot, astfel încât să putem contracta în prima parte a lunii noiembrie acest prim sistem”, a spus Fifor la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că cele șapte sisteme Patriot pe care le va achiziționa România în următorii ani asigură apărarea întregului spațiu, atât aerian, cât și terestru.

„Prin urmare, e foarte puțin probabil ca cineva să încerce să atace baza de la Deveselu și noi să nu apărăm această zonă. Noi discutăm despre o prezență a României avansată în zona Mării Negre, discutăm despre prezența Românei ca partener strategic în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, prin urmare tot ce achiziționăm în România și totodată tot ce dezvoltăm prin industria de apărare românească reprezintă capabilități de înzestrare a Armatei României ca partener în NATO și partener strategic în relația cu Statele Unite ale Americii”, a arătat Fifor, întrebat dacă sistemele Patriot vor apăra tot spațiul țării inclusiv baza de la Deveselu.

Ministrul Apărării a menționat că achiziția de sisteme Patriot este una „Guvern la Guvern”, ceea ce înseamnă că nu este purtătoare de offset.

„Pe de altă parte, de pildă, programul cu General Dynamics este un program care are și offset. Până la sfârșitul anului vom încheia contractul de achiziție pentru transportoare blindate 8×8 Piranha în parteneriat cu General Dynamics. Vineri, la ora 11,00, vom avea o întâlnire cu partenerii americani la primul-ministru Tudose pentru, să-i zicem, o ultimă lectură pe memorandumul de înțelegere cu General Dynamics și, totodată, pentru a putea să trecem și la contractarea primelor transportoare. Vă reamintesc că acest program înseamnă retehnologizarea Uzinei Mecanice București și producerea în România de transportoare blindate Piranha 5”, a explicat ministrul Apărării.

Fifor a arătat că din bugetul Ministerului Apărării de 2% din PIB, 38 — 40% sunt bani destinați programului de înzestrare, iar restul este dedicat altor nevoi pe care le are Armata Română: înzestrarea cu echipament militar altul decât tehnică militară de luptă, ținute, echipamente de logistică.

„Practic, suntem cu execuția bugetară în grafic și până la sfârșitul anului vom cheltui suma aceasta. Suntem cu execuția bugetară undeva la 65%, diferența constituind-o achiziția despre care tocmai am vorbit și care reprezintă partea cea mai consistentă a bugetului Ministerului Apărării”, a menționat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri