Caută
Close this search box.

Spania: Rajoy a cerut susținerea Senatului pentru destituirea liderului Cataloniei

Șeful guvernului spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a cerut vineri în Senat permisiunea de a-l destitui pe liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, și întreg executivul acestuia, pentru a contracara planurile lor de independență, relatează AFP.

Rajoy a cerut „destituirea președintelui Generalității Cataloniei, a vicepreședintelui și a consilierilor” guvernului regional, în aplauzele senatorilor, în majoritate membri ai partidului său.

El a dat asigurări că obiectivul său este de a permite organizarea de alegeri regionale în șase luni.

Premierul a mai spus că guvernul său intervine în Catalonia pentru a-i elibera pe locuitorii acesteia de ‘jugul’ unei minorități separatiste ‘intolerante’, potrivit DPA.

„Catalanii au nevoie de protecție nu de imperialismul spaniol, ci de o minoritate care, într-un mod intolerant, vrea să supună pe toată lumea jugului doctrinei sale (secesioniste)”, a declarat Rajoy.

În discursul său din Senatul spaniol, el a mai afirmat că „nu există alternativă” la activarea Articolului 155 din Constituție, care permite guvernului să îi demită pe liderii separatiști ai Cataloniei și să preia controlul direct asupra regiunii.

„Ne confruntăm cu o provocare fără precedent în istoria noastră recentă”, a susținut Rajoy, spunând că acțiunile lui Puigdemont sunt ‘ilegale’.

Guvernul spaniol propune luarea de măsuri drastice pentru ‘restabilirea ordinii constituționale’ în Catalonia, cerând Senatului să autorizeze înlocuirea executivului regional, plasarea parlamentului catalan sub tutelă, precum și luarea sub control a poliției și media publice, care prezintă lista puterilor solicitate de executivul central, condus de premierul Mariano Rajoy.

Acesta cere destituirea întregului guvern catalan, la Generalitat, prezidat de Carles Puigdemont, și a altor 13 ‘consilieri’, dintre care unul, Santi Vila, responsabil cu întreprinderile, a demisionat joi seară.

După destituirea lui Carles Puigdemont, parlamentul catalan nu va mai putea să procedeze nici la alegerea, nici la numirea unui succesor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri