Caută
Close this search box.

Venezuela: Cei trei jurnaliști reținuți vineri au fost puși în libertate

Trei jurnaliști – un elvețian, un italian și un venezuelean -, arestați vineri în timp ce se pregăteau să realizeze un reportaj într-o închisoare din Venezuela, au fost eliberați duminică, au informat organizații ale jurnaliștilor și pentru apărarea drepturilor omului, relatează AFP.

Cei trei jurnaliști sunt Roberto Di Matteo (Italie), Filippo Rossi (Elveția) și Jesus Medina (Venezuela), cel din urmă un fotoreporter lucrând pentru site-ul DolarToday, opus guvernului.

Roberto Di Matteo, realizator de documentare, lucrează pentru site-ul cotidianului milanez Il Giornale la care colaborează constant jurnalistul independent Filippo Rossi, a explicat ilgiornale.it.

Filippo Rossi, 27 de ani, colaborează, de asemenea, la Corriere del Ticino (Elveția).

Roberto Di Matteo (Italie) și Filippo Rossi (Elveția)

„Denunțăm hărțuirea și arestarea jurnaliștilor ca tehnici de intimidare și deplângem că ei au fost lipsiți de libertate și cerem ca libertatea de a exercita această profesie să fie garantată în Venezuela”, a declarat într-un comunicat Asociația presei străine din Venezuela.

Ministrul elvețian de externe și ambasada Italiei anunțaseră că sunt în contact cu cetățenii lor încarcerați.

Cei trei jurnaliști au fost arestați vineri după ce intraseră în închisoarea Tocoron, una din cele mai violente din țară, în statul Aragua (nord), potrivit organizației neguvernamentale Foro Penal.

„Ei aveau o invitație pentru a intra în Tocoron. Se înregistraseră pentru a pătrunde în interior când li s-a interzis accesul, după care au fost arestați. Se pare că a fost un contraordin pentru a împiedica intrarea lor”, a afirmat Sindicatul național al lucrărilor din presă (SNTP).

ONG-urile denunță frecvent supraaglomerația și lipsa hranei în centrele de detenție din Venezuela.

Organizația neguvernamentală pentru apărarea drepturilor deținuților Una Ventana a La Libertad a estimat la sfârșitul lui 2016 populația carcerală la 88.000 de deținuți pentru o capacitatea oficială de 35.000 de locuri.

Guvernul de la Caracas a afirmat că planul său lansat în iulie 2011 pentru descongestionarea închisorilor a inclus 90% din cele 50 de penitenciare din țară.

Guvernul lui Nicolas Maduro, care susține că este victima unei campanii de denigrare din partea presei naționale și străine, a dat asigurări că a aplicat cu succes măsuri pentru restabilirea ordinii în închisori și a le aduce la standarde internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri