Banii colectați pentru achiziționarea de către stat, prin Ministerul Culturii, a operei „Cuminţenia Pământului”, realizată de Constantin Brâncuşi, se restituie integral donatorilor, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Conform OUG, adoptată pe 28 decembrie, banii se restituie donatorilor integral din contul de disponibilităţi deschis la Trezoreria Statului şi/sau din conturile deschise la instituţiile de credit, până la data de 31 decembrie 2018, în condiţiile, termenele şi conform procedurii stabilite prin hotărâre a Guvernului, potrivit Agerpres.

Costurile aferente restituirii banilor, indiferent de mijlocul prin care aceştia au fost colectaţi, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei OUG, Ministerul Culturii va elabora hotărârea Guvernului pentru aprobarea condiţiilor, a procedurii şi a termenelor pentru restituirea banilor.

OUG a fost adoptată având în vedere ‘încheierea campaniei privind colectarea sumelor necesare în vederea achiziţionării operei de artă ‘Cuminţenia Pământului” şi luând în considerare faptul că ‘situaţia extraordinară care necesită intervenţia legislativă prin delegare este dată de însăşi această campanie unică în reglementările la nivel naţional, care reprezintă, în sine, o abatere de la comun şi obişnuit şi a cărei evoluţie nu a depins şi nu depinde de voinţa Guvernului, dar care obligă Executivul să intervină în regim de urgenţă’.

Totodată, Executivul a avut în vedere şi ‘lipsa cadrului legal specific pentru situaţiile în care se impune restituirea donaţiilor colectate’ şi care necesită efectuarea unor cheltuieli bugetare, mecanism pentru care nu există temei legal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.