Caută
Close this search box.

Un fel de bairam în plenul Camerei: În timpul funeraliilor Regelui, deputații puterii își fac de cap și Monitorul Oficial se execută

Proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, la aproximativ o oră de la adoptarea de către plen, opoziţia acuzând PSD şi ALDE că se grăbesc, astfel, să adopte modificările legilor justiţiei.

„Monitorul Oficial a a executat, iar legile Justiţiei vot fi puse pe masa lui Dragnea, cum v-aţi dorit”, a acuzat, miercuri, în plen, liderul grupului PNL din Cameră, Raluca Turcan, după publicarea în Monitor a modificării Regulamentului.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, i-a replicat lui Turcan că Monitorul Oficial era obligat să publice ceea ce s-a votat în Parlament.

Plenul Camerei a votat, miercuri, modificarea Regulamentului Camerei, care prevede că dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte amendamente se consideră respinse, în condiţiile în care PNL, USR şi PMP s-au opus vehement.

Textul adoptat de plen, ca modificare a Regulamentului, are următorul conţinut: ”După ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”, informează Mediafax.

Opoziţia a criticat vehement, la dezbatera acestei modificări propuse de deputatul PSD Eugen Nicolicea, faptul că majoritatea PSD-ALDE, la care s-a raliat şi UDMR, încearcă să elimine dezbaterile în ceea ce priveşte legile justiţiei, care figurează pe ordinea de zi a plenului din aceeaşi zi – este vorba de modificările propuse la legea privind organizarea judiciară şi la legea privind CSM.

Previzibil, la fel se întâmplă și câteva ore mai târziu, la dezbaterile privind modificările propuse la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. PNL a solicitat, în debutul dezbaterilor, retrimiterea Raportului la Comisia specială pentru legile justiţiei, acuzând existenţa unor neconcordanţe în ceea ce priveşte amendamentele.

Supusă votului, propunerea a fost respinsă de plen, respectiv de majoritatea PSD-ALDE.

Dacă tot s-a modificat Regulamentul Camerei în cursul dimineații, acum plenul lucrează după noul model.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri figurează şi dezbaterile la cealaltă lege privind justiţia, respectiv modificările propuse la Legea 317/2004 privind CSM.

Deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut, miercuri, la dezbaterile generale privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organziarea judiciară, că soluţiile din amendamentele admise întăresc, de fapt, independenţa justiţiei.

„Majoritatea amendamentelor admise în comisie vin din partea CSM, UNJR, AMR. Puteţi verifica că aceste amendamente provind de aici”, a susţinut Marton Arpad.

El a arătat că prin amendamentele admise s-a introdus un lucru foarte important, respectiv egalitatea de arme între apărare şi acuzare care se reflectă şi în configuraţia sălii de judecată în faptul că procurorul nu va mai fi deasupra avocatului.

Marton Arpad a spus că al doilea lucru important introdus în lege prevede ca în aceste structuri speciale să poată intra doar oameni care au o practică îndelungată în profesie, un comportament adecvat şi doar în urma unui concurs care să se poată verifica, nu pe „nişte discuţii obscure cu şeful”.

„Trebuie curmată acea posibilitate ca în momentul în care este într-o instanţă o dezbatere dintre avocat şi un procuror de la DNA, tot DNA, dacă nu se comportă judecătorul cum doreşte procurorul, să poată să investigheze pe judecătorul respectiv. S-a scos de sub umbrela DNA şi s-a pus în subordinea Parchetului General, o instituţie care să supravegheze activitatea judecătorilor şi procurorilor. Credem că aceste soluţii sunt benefice ca să se întărească independenţa Justiţiei”, a conchis Marton Arpad.

Foto: eskape.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri