Caută
Close this search box.

Transplantul de cap, marea provocare a medicinei. Când va avea loc primul transplant?

Sergio Canavero, medicul care pregătește de multă vreme această complexă intervenție, este convins cu vehemență că transplantul de cap uman va fi unul reușit. Acesta merge și mai departe în afirmații, punând în lumină știinta care aprobă acest fapt. Dar chiar va reuși?

Foto: Capital Gazette

În cursul anului 2017, proiectul lui Canavero a ajuns pe primele pagini în timpul afimării șocante a chirurgului, sesizând faptul că a mai terminat cu succes o operație de acest tip, pe care el o numește ”head anastomosis venture” sau HEAVEN.

Potrivit ScienceAlert, rapoarte anterioare au determinat că această operație nu a existat decât pe cadavre umane – mulți dintre cercetători cred în faptul că nici măcar pe un corp neînsuflețit nu s-au făcut astfel de experimente. Majoritatea oamenilor de știința pun la întrebare progresul științei de până acum care îi permite lui Canvero să performeze o astfel de operație toamna viitoare în China, așa cum acesta declară. În consecința, rămâne întrebarea dacă, în viitor, această operație va putea fi viabilă.

”Nu putem repara măcar o coloana vertebrală la pacienții cu coloana accidentată, așadar putem fi siguri de incapabilitatea în a reuși un transplant de cap”

Richard L. Harvey, Universitatea Northwstern, profesor asociat al Medicinei Fizice și reabilitare, evidențiază  următorul consimțământ: „În acest moment nu ar fi fost posibil să conectăm triunghiul cerebral la coloana vertebrală astfel încât acestea să funcționeze. Chiar dacă am fi reuși acest lucru, cu siguranță acea persoană va fi tetraplegică.”

Ralph Adolphs, profesor la Biological Engineering(BBE), divizie din cadrul  Institutului California de Tehnologie (Caltech), nu exclude posibilitatea de succes a transplantului de cap în viitorul depărtat. Procedura chiar și în viitor nu va putea trece de provocări substanțiale.

”Nu văd nicio imposibilitate în principiu, așadar este cert că va reuși în viitor- dar se va întâmpla cu pași mici la început, ca și cum ai încerca să vindeci oamenii paralizați și fiți siguri că veți auzi de asta după rezolvarea acestor probleme”,  declară Adolphs revistei Futurism.

În timp ce subiectul ”transplant de cap” rămâne de neatins, dacă știința va avansa suficient încât să reușească o operație de acest gen, va ridica o mulțime de întrebări noi și copleșitoare.

Pentru început, ce se întâmpla cu capul transplantat pe noul corp? Din cauza modului în care alte parți ale corpului au impact asupra neurologiei și modului în care noi gândim și ne comportăm, împreunarea de cap uman cu un nou corp creează o nouă persoană, total diferită sau capul își păstrează conștiința anterioară nealterată?

Studii recente au dovedit activitatea mentală ca putând fi influențată de forțe din afara creierului. Cercetătorii au încercat să pună laolaltă o imagine mult mai clară legată de  microbiomele corpului- sau sistemul ecobacterial, având o imagine  parțială cum acestea afectează gândirea și trăirile oamenilor.

Un studiu a arătat cum este posibil pentru stabilizatorul florei intestinale să comunice cu microbii din creier. Un stabilizator bun de microbiome se spune că are un efect asupra developării a unui comportament semănător cu cel de anxietate.

La un transplant uman de cap , capul ar fi făcut cunoștință cu o microbioma străină, prin tot corpul. Va afecta asta cum persoana gândește?

Presupunând faptul că un transplant de cap uman ar reuși, pacientul ar avea în continuare un timp mare pentru recuperare astfel încât activitatea creierului să fie din nou normală. Din spusele lui Adolphs, procesul de recuperare ar fi cu două fețe. Probabil va începe cu adaptarea creierului la noul corp. ” Este ca și cum ai învață să mergi pe bicicletă. Va trebui să înveți cum să mergi și cum să iți miști mâinile, să respiri și să iți regulezi bătăile inimii,” a explicat Adolphs.

”I-ar lua câteva luni corpului și creierului să se integreze. Totuși, asta înseamnă și o schimbare a creierului”, spune Adolphs.

Felipe De Brigard, asistent la Centrul pentru Cognitivitate al Neuroștiinței din Universitatea Duke Institut, are o perspectivă radicală.

El a spus revistei Futurism că ”este improbabil faptul că toate tratatelor noastre psihologice sunt unic independente în celulele limitate din capul nostru- este probabil că multe dintre tratatele noastre psihologice depind de tranzacția informațională dintre creierul și corpul nostru. O schimbare în corpul nostru probabil ar altera acele tratatele psihologice”.

Arthur Caplan, fondatorul diviziunii eticii de medicină la NYU Școala de Medicină, încearcă analizarea evoluției după un transplant de succes: ”Punând un cap nou pe un corp îți garantează nebunia în cele mai bune momente ale ei. Noua integrare corp-minte nu ar merge vreodată”.

Harvey explică dacă persoana nu intră direct în lumea nebuniei, omul care ar ieși dintr-o astfel de operație ar fi persoana care a deținut capul, menționează ScienceAlert.

Chiar dacă se contrazic în anumite declarații, oamenii de știința sunt de acord că un transplant de cap ar fi un coșmar cognitiv, iar beneficiarul unui astfel de transplant va avea, cel mai probabil, leziuni cerebrale și probleme de funcționalitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri