Caută
Close this search box.

Blandiana, Adameşteanu, Nora Iuga, Cărtărescu, protest #Rezist la Târgul de Carte de la Leipzig

La Târgul Internaţional de Carte de la Leipzig, unde România este invitatul de onoare, scriitorii Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Dana Grigorcea au purtat insigne galbene în semn de solidaritate cu mişcarea #Rezist.

Informaţia a apărut pe paginina de Facebook #Rezist Zurich.

Cine mai dorește insigne galbene? Cum, încă nu le aveți?

Scriitorii români sunt solidari cu mișcarea #Rezist. la Leipziger Buchmesse, unde România este în centrul atenției. Împreună arătăm că ne pasă de viitorul României, că ținem la valorile ei, care sunt valori europene, și la valorile democrației. Doar o Românie reprezentată cu cinste în Europa are o faimă bună.

Schriftsteller solidarisieren sich an der Leipziger Buchmesse mit der Protestbewegung #Rezist für eine unabhängige Justiz und ein demokratisches Rumänien, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook #Rezist Zurich.

 

La fel şi Mircea Cărtărescu, care s-a prezentat cu insigna #Rezist la discuţia cu Navid Kermani despre motto-urile şi imaginile interioare ale Europei, despre cultura care leagă oamenii, indiferent de graniţe. Moderator a fost Ernest Wichner, iar traducerea a fost asigurată de Georg Aescht. „La Forum OstSudOst, peste două sute de oameni în public”, scria poeta Ioana Nicolae pe Facebook.

Într-un interviu acordat Deutche Welle, Mircea Cărtărescu a spus: „Un guvern şi o conducere care se gândesc la o lege pentru încriminarea gândirii libere, o lege împotriva aşa-zisei ponegriri a ţării… nu este departe de asta (de dictatură)”.

„Europa nu este bine acum. Starea ei este cea mai rea din preajma celui De-al Doilea Război Mondial încoace. Este un moment foarte dificil, grav. Sunt foarte îngrijorat. Europa a ajuns să se reîmpartă în două. Avem iarăşi ţările din Est şi ţările din Vest, avem problema naţionalismului”, adeclarat Cărtărescu pentru DW.

Invitată de onoare la ediţia de anul acesta, România este prezentă cu 40 de traduceri ale scriitorilor români în limba germană. România prezintă în mod normal trei sau patru cărţi traduse în limba germană, a spus Mihai Mitrică, director al Asociaţiei Editorilor din România.

6 răspunsuri

  1. Nu poti sa zici ca asta ar fi vreo defaimare a tarii, insa „LUPTA SE DA ACASA”, chestiile astea -de a te arata mare revolutionar prin strainatate- sunt mai degraba Jmecherii facute in folosul propriei imagini, de ce nu se strang in bucuresti, acestia, sa formeze un nucleu, sa atraga alti cateva sute sau mii de intelectuali-locali si din tara- cu o oarecare notorietate deja, si sa initieze o revolutie cu start FIZIC, adica sute de mii de oameni sa mearga la parlament si sa-i aresteze pe toti, acelasi lucru si la guvern si presedintie, si -pe loc, numiri provizorii-dintre ei- pana la imediate alegeri, timp in care se vor expune si explica populatiei ce trebuie facut… Chestii d’astea, cu proteste de 5 persoane sau chiar de de cinci sute, au devenit dea dreptul ridicole, cred ca mapamondul se uita la acesti indivizi doar cu o mila mascata…OH, unde sunt liiceanu si ‘ndrei ‘lesu, alti doi mari protestatari de prin spatele canapelelor blindate…

  2. fac pariu ca toti acestia, inclusiv cei doi numiti si neprezenti la „revolutie”( plus alte suet si mii), pe diferite canale, primesc ceva subsidii monetare(si alte favoruri) de la statul roman, adica de la mafia care stie ca are nevoie de acesti indivizi, chiar si atunci cand -de ochii lumii- ii critica pe ei, dar NICIODATA nu trec de stadiul de latratori…

  3. „La anu’ si …la Paris!” , sau oriunde se va tine un alt targ de asa factura, acolo ne punem in piept si cocoarda franceza si aratam si mai bine la presa bastinasa…Problema este -cand e vorba de cei care vor sa fie clasificati ca intelectuali- ca poti avea „cultura” incat sa nu incapa nici in cel mai mare petrolier din lume, insa daca nu ai CULTURA UMANISTA, este egal cu zero, pana la urma-macar posteritatea- te va arata asa cum ai fost, un palavragiu vanzator de iluzii, platit de exploatatori si opresatori, care -la noi- se confunda-secular, as zice- cu statul…Si orice am zice, macar in acesti ultimi 29 de ani, AU EXISTAT CONDITII SI MII DE OCAZII, ca acesti „intelectuali” sa faca si ceva practic, adica adevarata revolutie de care am pomenit mai sus, insa cuibul lor cald, intretinut din banii public, nu pot sa si-l anuleze, doar asa , de dragul maselor, desi chiar ei ar deveni mai bogati( si mai onorati) daca masele ar trai decent si chiar in lux, Romania(si multe alte tari) pot face acest lucru chiar in cateva luni, insa mentalitatea romaneasca (mai ales a „intelectualitatii”din care izvoraste politicul) este vicioasa, ei nu pot sa-si rontaie averile decat dublat de gemetele de suferinta ale milioanelor care-i hranesc…Asta este purul adevar…Adica acesti „intelectuali” sunt chiar mai ancorati, decat cei pe care-i considera neevoluati(masele), in instinctele de animale primitive , pradatoare…

  4. Numai ca au exersat permanent modalitatile de a ascunde acest lucru, prin vorbe..

  5. La „inaltimea lor intelectuala”, este imposibil ca sa nu aiba un plan de salvare a Romaniei, de ce nu il expun, de ce nu il fac public?(daca chiar il au…) Tocmai pentru ca pescuitul fara truda se face f. bine in ape tulburi, mocirloase, intr-o reala democratie bazata pe eficienta in toate sectoarele, academia de stiinte nu ar avea nici 30 de membri, iar uniunea scriitorilor ar trebui sa se autosustia, acum, toti ‘scriitorii” primesc fonduri de la aceasta uniune, adica banii publici colectati din taxe, de pe spinarea celor care muncesc…

  6. Catch the spirit…catch the moment…”:(Myosotis scorpioides- un fel de reminder) In speranta-probabil desarta- ca „scroafele sacre” ale natiei se vor sensibiliza, am sa reiau acest comentariu:”In seara asta am o intrebare pentru „adevaratii” filozofi si carturari ai natiei, gen plesu, liiceanu, cornea, cartarescu si alti borfasi din marea lor grupa, care sunt viermii care erodeaza cel mai cumplit statutul tarii, prin faptul ca ei sunt cei care au sustinut si sustin proprii lor emanati, ajunsi-impinsi- in varful piramidei…In primul rand vreau sa-i intreb daca au auzit de cazul Dreyfus si Emile Zola, care a luptat singur impotriva armatei franceze(corupte) si chiar impotriva populatiei manipulata de discursuri patriotarde ale generalilor…El si-a riscat libertatea si s-a autoexilat in Anglia, pentru a se impune o libertate individuala incalcata prin conspiratie, cat si pentru liberalizarea politicii franceze a timpului…Bine, cei enumerati mai sus si inca vrea zece duzini ca ei, la un loc, din punct de vedere al valorii literare vorbind, nu sunt nici macar la unghia lui Emile Zola, dar- real- au toate sanse ca-social- sa devina si ei cineva…Intrebarea este daca acesti lasi filfizoni , permanent in solda puterii, vor avea vreodata puterea morala sa se ridice si sa savarseasca cea ce sute de mii , sau milioane de romani onesti -din tara si plecati- asteapta de la ei, adica simplul gest de a se pune in fruntea maselor si sa initieze o adevarata revolutie, in care toata clasa politica de dupa „89 sa fie matrasita complet, prin incarcerare de minim 10 ani si -apoi- ei sa puna bazele si directiile unui adevarat stat de drept , bazat pe echitate si justitie sociala…plesule, cartarescu, cornea si liiceanu si alte loaze ca voi, sunteti voi in stare sa faceti ceva pentru poporul pe care -alaturi de politicieni- il sugeti de sange? Sau numai gandidndu-va cam ce ar insemna asta, va simtiti mai mult ca oricand kkti pe voi, pana peste urechi? Gunoaielor, voi sunteti cei mai perfizi vanzatori de tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri