Caută
Close this search box.

Mediocritate și incompetență

rodica sarmas furnea

Într-o cursă frenetică, presa caută mereu repere și manufacturează la foc continuu elite intelectuale. Mai nou, rețelele sociale alimentează nevoia de autocontemplare și generează tone de subiecte marginale, ușor de recunoscut în orice nișă. Despre mediocritatea intelectuală îmi propun să vorbesc azi, susținută de incompetență, plagiat și multă infatuare.

Cam așa arată profilul intelectualului contemporan, plătit generos din banul public. Evident, am exclus politicienii, pierduți definitiv în greșeli elementare de gramatică, diplome cumparate și, frecvent, activiști de ordin penal.

Sigur, nu generalizăm, dar dacă ai facut o alegere îți asumi și statutul pentru care ai optat. Faci o sumară descriere a ceea ce se întâmplă acum, azi, la nivel politic și iată cum crezi că ai greșit țara în care trăiești. Iau exemplele dintr-o simplă trecere în revistă a  paginilor de facebook. Într-o postare, Elena Udrea, din vacanță cu prietena ei Bica, în Costa Rica, ne dă lecții despre discreție. Distrați-vă, doamnă, bucurați-vă de libertate cât încă mai puteti și rămâneti definitiv în vacanță, credeți-mă pe cuvânt, ar fi cel mai bine pentru dumneavoastră. Dăm mai departe filele de socializare. Pe pagina lui Liviu Dragnea, ultima postare a liderului PSD este din 1 martie și are, desigur, un mărțișor și o urare pentru doamne. Sigur, având în vedere elita feminină a social-democraților, din ce în ce mai prezentă în cabinetele guvernului și instituțiilor publice din toată țara, da, cred în sinceritatea lui Dragnea care își plantează marionete pretutindeni.

Cam atât despre politicieni. V-am promis că vorbim despre intelectuali. Despre medici, de pildă, o profesie pe care o cunosc foarte bine. Aici chiar avem elite, omeni de o valoare incontestabilă. Din păcate, profesori sau chiar academicieni de prestigiu sunt puși laolaltă cu oportuniști, cu titluri și funcții cumparate. O parte dintre ei, poate chiar valoroși, au fost înghițiti de gaura neagră a puterii, iar rezultatul l-am avut cu o săptamană în urmă: un lot consistent de doctori acuzați de corupție. Hoția a pătruns în clinicile universitare, în companiile farma, în birourile direcțiilor din minister sau din casele de asigurări de sănătate. O rețea impresionantă, cu sume inimaginabile, dar cu armate de avocați scumpi si cu o capacitate de lobby la nivel internațional cum nu reușeșete nicio altă industrie. Lucrurile au ajuns într-un punct care cu greu va mai putea fi normalizat, dacă îmi permiteți o opinie personală.

Ultimele stiri