USR a publicat ieri o serie de date din sondajul lunar Romnibus realizat de IMAS.

Cristian Ghinea, vicepreședintele USR, a realizat o analiză a acestor date arată un comunicat al USR.

Analiza realizată de Cristian Ghinea:

Datele din februarie 2018 le confirmă pe cele din luna precedentă: USR crește. În decembrie revenisem la cota cu care am intrat în Parlament, iar datele pe ianuarie și februarie confirmă creșterea și un trend deja instalat: PSD pierde teren, în timp ce USR și PNL cresc.

În februarie 2018 se produce efectul de foarfecă: PSD pierde poziția de lider al clasamentului partidelor: 28,6% PSD – 29,4% PNL.

Încă în marja de eroare diferența, deci trebuie să vedem dacă trendul se confirmă în martie. Dar pentru PSD, care cade de sus, faptul ca e ”finish la fotografie” e catastrofal.

Toată harababura guvernării PSD este decontată acum și partidul a intrat în vria toboganului mai repede decât oricând în istoria sa de guvernare.

La finele acestei săptămâni, PSD are un Congres în care Liviu Dragnea își va cimenta dominația în partid. Dragnea este un lider puternic în interior, dar slab în afară: încrederea în el este la 9,2%, la o cotă de notorietate de 98%. Asta înseamnă practic că toți românii au auzit de Dragnea, dar doar 1 din 10 au încredere în ce spune el.

O asemenea discrepanță între partid și lider nu a avut PSD niciodată, partid care mereu a avut lideri cu încredere mare: Iliescu, Năstase, Ponta, chiar și Geoană. Prin Dragnea, mașinăria de partid a învins tendința de a scoate în față lideri-locomotivă. Este o anomalie politică ce nu va dura mult, Liviu Dragnea este o bulă de putere umflată de controlul pe mașinăria de partid. Va pocni.

PNL crește ca partidul-alternativă din sistem. Mașinăria de partid funcționează. Între PSD și PNL e o bătălie între mașinării organizate. PNL crește mai ales în Ardeal, unde PSD a coborât la 17% (PNL are 29% în Ardeal, USR 13%). Primarii din Ardeal reprezintă motorul PNL.

În orașele mici, PSD domină încă: 40,4%

Firea nu a reușit să facă din PSD la București o forță dominantă. Mașinăria administrativă a PSD-București, care controlează TOT, nu se vede în procente: 27,4% PSD, față de 23,1% PNL și 18% USR în București.

USR performează în orașele cu peste 200.000 locuitori: PSD 22%, USR 18,3% și PNL 17,7%.

În orașele mici, PSD domină încă tot: 40,4%, PNL 28%, USR 7%.

În rural, tot PSD domină, dar scade la 33%.

Orașele mici sunt cele unde sărăcia este foarte mare, dezindustrializarea a lovit cel mai rău, oamenii nu au oportunități – nici măcar agricultura de subzistență, PSD este realitatea predictibilă, chiar fără speranță, e răul cunoscut. De aici corelația cu votul PSD.

PNL stă bine în rural și în orașele mici și mijlocii: ia 28 – 29% stabil pe cele trei categorii: sat / oraș mic / mijlociu.

PNL stă prost în orașele mari – doar 17%. Acolo este baza noastră, a USR. Da, sunt profund conștient că trebuie să lucrăm pentru orașele mici și pentru sate. Resursele noastre puține fac intrarea acolo foarte grea.

USR și PSD funcționează ca un fel de yin și yang al politicii din România: cu cât ești mai educat cu atât șansele de a vota USR cresc – 55% din cei cu maxim 8 clase votează PSD și 2,3% cu USR.

12% din cei cu facultate votează cu PSD și 19,6% cu USR.

Ceva similar e cu veniturile: cu cât câștigi mai bine cu atât cresc șansele de a vota cu USR.

În mod remarcabil, ca o curiozitate sociologică, PNL ocupă mijlocul la toate aceste analize. Scorul PNL se mișcă foarte puțin în funcție de educație sau venit (și cu rezidența e la fel, cu marea excepție a marilor orașe, amintită mai sus).

Scorurile PSD – USR se mișcă în tandem în sens invers: cei cu venituri mai mari și cu educație tind să voteze USR, cei cu venituri mai mici și cu educație puțină tind să voteze PSD.

La PNL scorul variază foarte puțin în funcție de venit și educație. Ceea ce face ca partidul să fie solid, dar și greu de mișcat spre categoriile dinamice de public.

PSD are un o bază potențială mare. Din păcate, România este încă săracă mult peste media europeană, iar nivelurile de educație și urbanizare mult sub media UE. Exact acești indicatori se corelează cu votul pentru PSD.

Aș zice chiar că PSD, ca partid-sistem, este cauza pentru care la 28 de ani de la revoluție România este cum este. Sau altfel spus cifrele ne arată că România săracă votează cu PSD, iar eu sunt convins că explicația cauzală e un cerc: România e săracă pentru că votează cu și deci e condusă de PSD, care este un partid al unei elite de extragere de rente de la stat, deci care condamnă societatea la sărăcie.

Sondajul SOCIOPOL

Şi SOCIOPOL a realizat un sondaj, prin metoda CATI, între 27 februarie și 5 martie. PSD se prăbuşea şi potrivit acestei cercetări.

Conform sondajului SOCIOPOL, PSD a ajuns la 34%, în timp ce PNL crește în opoziție și a ajuns la 33%.

208 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 2 =