Caută
Close this search box.

Astăzi se împlinesc 45 de ani de la primul apel de pe telefonul mobil. Cine l-a dat și de unde

Primul apel telefonic mobil a fost făcut pe 3 aprilie 1973, de şeful de la Motorola, Martin Cooper, care a ieşit în New York cu un dispozitiv uriaş, DynaTac.

Martin Cooper l-a apelat la 3 aprilie 1973, de pe o stradă din New York, pe cel mai mare rival al său din sector, Joel Engel de la Bell Labs. ”Punem pariu că nu știi de unde te sun?”, a spus Cooper, care se afla pe Sixth Avenue.

Istoria menţionează acest moment ca prima clipă de viaţă a telefonului mobil, dar mai trebuiau să treacă încă 10 ani pentru ca celularul să ajungă pe piaţă.

Aparatul folosit de Martin Cooper era un prototip Motorola DynaTAC 8000X care cântărea 794 de grame, avea circa 33 de centimetri înălțime împreună cu antena și 8,9 centimetri grosime.

În 1975, telefonia mobilă avea 5.000 de clienți. Astăzi există 3,6 miliarde de utilizatori cu un telefon mobil în permanență în mână sau în buzunar, jumătate din populația lumii, și se speră ca până în 2020 să se ajungă la 4,6 miliarde de abonați, potrivit ultimelor statistici ale GSMA, organizația mondială a operatorilor mobili.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri