Caută
Close this search box.

Analizele periodice, în competiție cu statisticile morții

rodica sarmas furnea

Am aflat că românii nu vor mai fi obligați să-şi facă un set de analize pe an. Un lucru bun, pe care îl prevedea foarte ambiguu legea anterioară a asigurărilor sociale de sănătate, neaplicat însă niciodată. Să vedem acum până unde va merge lipsa de responsabilitate pentru că, în mod normal, ineficacitatea reglementării ar trebui să se regăsească în statisticile privind mortalitatea.

Toţi medicii din lume afirmă că este oportun ca, după 35 de ani, să îţi faci controale periodice chiar dacă te simţi sănătos. Micile modificări pot fi corectate şi, astfel, eşti scutit de apariţia unor boli cronice, suferinţă îndelungată sau moarte timpurie. Atunci când înveţi să mergi la doctor cu conştiinciozitate, îţi dai singur zile frumoase şi tihnă. Sau cel aşa ar trebui. Mă tem însă că statul la cozi diverse, prima dată la medicul de familie, apoi la laboratorul de analize, la radiografie sau mai cine ştie pe unde, va determina pe sărmanul om sănătos să se îmbolnăvească de nervi. Sau, cum se întâmplă adesea, să renunțe la a mai merge la doctor. Desigur, există și opțiunea centrelor private, dar nu oricine își permite să plătească din buzunar servicii medicale.

În ciuda tuturor neajunsurilor, obligativitatea controalelor periodice ar însemna economii nu numai pentru sistem, ci pentru întreaga societate. Să dăm exemplul unui cardiac descoperit la timp, la 40 de ani, care poate fi diagnosticat, pus sub tratament şi, automat, acesta va beneficia de o calitate a vieţii satisfăcătoare. În plus, va fi apt de muncă. Dacă anii trec şi ajunge la medic în pragul unui infarct, lucrurile se complică dramatic. Pe lângă suferinţa deja existentă, face un accident vascular şi paralizează. Şansele lui de a duce o viaţă normală sunt aproape inexistente, iar statul, pe lângă pensia de incapacitate de muncă, va plăti şi o indemnizaţie de însoţitor.

Chiar şi nouă ne-ar fi mult mai confortabil să ştim că trăim între oameni sănătoşi. Un tuberculos nedepistat poate îmbolnăvi cel puţin alţi zece indivizi sănătoşi, iar obligaţia de a face, anual, o radiografie este mai mult decât necesară într-o ţară unde tuberculoza bate Europa.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri