După ce a spus că nu va demisiona, pentru că nu are niciun motiv, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că s-a simţit jignită de aprecierile preşedintelui Klaus Iohannis, dar că ea va merge mai departe.

Iohannis a declarat ieri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia.

„Voi merge mai departe. Preşedintele nu are atribuţii în a demite un prim-ministru”, a afirmat Dăncilă. Ea a mai susţinut că preşedintele „dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială„.

Referindu-se la întâlnirea pe care ar fi urmat să o aibă cu preşedintele la Cotroceni, Dăncilă a spus că Iohannis a chemat-o „să o certe ca pe un elev” şi a subliniat că s-a simţit jignită de atitudinea preşedintelui.

„M-au jignit aprecierile preşedintelui, dar nu numai ce a spus preşedintele în această zi. Şi înainte, aprecierile preşedintelui, modul de exprimare al preşedintelui m-au jignit, şi acesta a fost şi motivul pentru care astăzi nu am mers la Cotroceni. Am încercat să comunic direct cu preşedintele. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională”, a susţinut Dăncilă.

 

Ea a mai spus că atunci când s-a întors din Israel a văzut declaraţiile preşedintelui, care o chema „ca la şcoală” şi că nu poate accepta.

„După cum ştiţi, am fost plecată în Israel. Când m-am întors din Israel, am văzut declaraţiile domnului preşedinte, am văzut modul în care domnul preşedinte dădea impresia că mă cheamă ca la şcoală, ca pe un elev care nu şi-a făcut lecţia şi trebuie certat. Sunt prim-ministrul României şi nu pot accepta acest lucru”, a afirmat Dăncilă.

Întrebată dacă i-a comunicat preşedintelui refuzul său de a merge ieri la Cotroceni, Viorică Dăncilă a spus că a încercat să vorbească la telefon cu acesta, dar nu i-a răspuns.

De ce n-a mers la Cotroceni

„Am încercat. Aşa cum am spus încă de la învestirea mea, am încercat să păstrez echilibrul, să am o bună cooperare interinstituţională. Am sunat azi pentru a-i comunică preşedintelui, să am o discuţie cu dânsul. Mi s-a spus că este într-o întâlnire şi că nu poate răspunde şi că această întrunire va dură până la oră 11.00. Atunci am comunicat că nu o să mă prezint la Cotroceni azi la întâlnire. Am sperat că preşedintele să sune şi să discutăm acest aspect, dar reacţia preşedintelui a fost o reacţie publică pe care am văzut-o cu toţii”, a afirmat Dăncilă.

Ea a mai spus că este un om echlilibrat, discret, căruia nu îi place să facă spectacol, în timp ce preşedintele „dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială”.

„Dacă aţi văzut, nu am ieşit niciodată cu declaraţii care să stârnească un război sau indignare. În acelaşi timp, sunt un om demn, am încredere în mine şi sunt un om care are tăria să meargă mai departe atunci când ştie că merge pe drumul cel bun. (…) Eu nu am voie să dezamăgesc pe cei care au crezut în mine şi voi merge mai departe. Preşedintele României nu are atribuţii în ceea ce înseamnă a demite prim-ministrul. Dacă eu i-aş spune acelaşi lucru domnului preşedinte, probabil ar zâmbi. Eu nu am zâmbit pentru că mi se pare o glumă nelalocul ei. Nu poţi să spui aşa ceva în calitate de om care trebuie să aduci echilibru, să fii mediator în cadrul statului, între instituţiile statului. Deci, domnul preşedinte dorea să medieze o dispută imaginară între Guvern şi BNR, dar, în acelaşi timp, vrea un război între Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Eu nu înţeleg acest lucru, dar, pentru mine mai important este să duc la capăt programul de guvernare, să fac ceea ce am propus românilor, iar dacă domul preşedinte consideră că nu mai poate coopera cu Guvernul, acest lucru este destul de grav”, a adăugat premierul Dăncilă.

„Ar trebui ca preşedintele să anunţe”

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri seară, întrebată ce va face dacă preşedintele Klaus Iohannis va veni la o şedinţă de Guvern, că ar trebui ca preşedintele să anunţe şi să existe pe ordinea de zi a şedinţei un punct care să necesite prezenţa acestuia. „Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repete”, a afirmat Dăncilă, la România TV.

„Domnul preşedinte trebuie să anunţe dacă vine la şedinţa de Guvern şi trebuie să fie pe ordinea de zi un punct care să necesite prezenţa preşedintelui. Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Suntem oameni responsabili. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repede. Eu am vrut şi mi-am dorit şi îmi doresc să fie un echilibru şi o bună relaţie interinstituţională, nu o relaţie între oameni. Probabil nu-i place domnului preşedinte Viorica Dăncilă, dar o relaţie interinstituţională între Guvern şi Preşedinţie trebuie să existe şi eu cred că domul preşedinte trebuie să se mai gândească la acest mod de abordare”, a declarat premierul.

Întrebată ce se va întâmpla dacă preşedintele nu îşi va schimba modul de abordare, Viorica Dăncilă a spus: „Eu voi merge înainte, am susţinerea Coaliţiei, a parlametnului. Voi merge înainte şi voi încerca să pun în practică, şi sunt sigură că voi reuşi, să pun în practică programul de guvernare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că Viorica Dăncilă nu face faţă poziţiei de prim-ministru al României şi i-a cerut public demisia, spunând că îi retrage încrederea. Şeful statului a invocat disputa Guvern – BNR şi memorandumul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim.

106 Vizualizări

2 COMENTARII

  1. Eu mă simt jignit în fiecare zi, și de mai multe ori pe zi, atunci când, fără să vreau, trebuie să te văd pe sticlă….Trec prin sentimente contradictorii; nu știu dacă să plâng sau să râd… de mine – bineînțeles, nu de tine… Tu oricum nu meriți nici măcar o remarcă… Înțeleg că proletariatul a câștigat alegerile dar, chiar așa… ieri ți-ai scos buruienile dintre degetele de la picioare și astăzi îți dai cu presupusu’. Atât a găsit proletariatu’ analfabet și pușcăriaș în ograda sa nemărginită ??? Cred că și Lina Ciobanu și madam Găinuse ar fi invidioase…ele erau oricum și mai citite și mai doamne… dacă a fi doamnă mai înseamnă astăzi ceva…

  2. Draga doamna, dvs sunteti doar un pion condus de Dragnea😂😂mai bine va opriti din scuze, ptr ca oamenii nu va cred!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 8 =