Scandalul a fost declanșat de Liviu Dragnea, liderul PSD, care, joi seara, spunea la Antena3 că Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

A doau zi, premierul Viorica Dăncilă îl contrazice diplomatic pe liderul PSD, iar memorandumul devine platformă de discuţii.

Dăncilă afirma senin că, de fapt, memorandumul aprobat de Guvern reprezintă doar „lansarea unei platforme de discuții”.

„Nu este o decizie, este lansarea unei platforme de discuții. Nu este o decizie, deci nu am încălcat niciun tratat internațional”, a declarat premierul Dăncilă, întrebată dacă decizia Guvernului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim încalcă tratatele internaționale.

Tot ieri, Ministerul Afacerilor Externe, condus de Teodor Meleșcanu (ALDE), precizează că „a fost lansat un proces de analiză și evaluare”. Apoi, am aflat că respectivul memorandum este secret.

Anunțul lui Dragnea, legat de mutarea ambasaderi din Israel a fost criticat dur de președintele Klaus Iohannis.

Iohannis reacționează

Președintele nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea ambasadei României din Israel la Ierusalim, se spune într-un comunicat al Administrație Prezidențiale.

Iohannis în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată”, a afirmat Administrația Prezidențială.

Și Traian Băsescu îl atacă dur pe Liviu Dragnea. fostul prședinte a comentat în termeni extremi de severi scandalul referitor la intenţia Guvernului, anunţată de liderul PSD, de a muta Ambasada României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Băsescu afirmă că „un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat”.

Liviu Dragnea spune că s-a luat decizia de a muta ambasada României în Israel la Ierusalim și o să înceapă procedurile în acest sens. Liderul PSD a subliniat că mutarea ambasadei ”poate și crede că va aduce niște beneficii foarte mari pentru România”.

”Este această decizie luată, cu care eu am ieșit prima dată, o susțin, guvernul a acționat în consecință și încep procedurile”, a spus Dragnea, joi seară, la Antena3.

Memorandumul

Memorandumul la care s-a referit Dragnea ar fi fost adoptat în ultima ședință de guvern, la care ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, nu a participat, el aflându-se săptămâna aceasta în mai multe vizite externe (în prezent în Tunisia, conform site-ului MAE).

Memorandumul a fost semnat în schimb, din partea MAE, de un „secretar de stat apropiat lui Liviu Dragnea” și trecut apoi la documente confidențiale, conform ziare.com.

În plus, documentul nu este nici la ora actuală public și, în ciuda solicitărilor către Biroul de presă al Guvernului, nu poate fi obținut.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că mutarea ambasadei României din Israel se va face după consultarea tuturor instituțiilor și actorilor care au atribuții în materie de politică externă, potrivit Constituției. În același timp, procesul implică și consultarea partenerilor strategici ai României.

Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe, arată care este procedura în astfel de situații.

„Ca procedură, lucrurile se derulează în felul următor: MAE face un memorandum care se adresează Guvernului, el se avizează de Guvern și se aprobă de președintele României.
Dar subliniez încă o dată: în primul rând, președintelui i se prezintă rezultatele consultărilor cu partenerii europeni. Aceste consultări sunt obligatorii. Dacă nu le-a desfășurat, MAE are o responsabilitate”, a declarat Diaconescu, citat de ziare.com.

138 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here