Caută
Close this search box.

Festivalul Internațional de Statui Vivante, ediția a VIII-a ( 2018)

Festivalul Internațional de Statui Vivante este un eveniment unic în Europa Centrala și de Est, prima ediție fiind organizată în 2011. Artiști din străinătate, dar și din România vor propune, și în acest an, publicului incursiuni în lumea fantastică a statuilor vivante prin apariții surprinzătoare.

Statuia vivantă rămane pentru Teatrul MASCA o temă de cercetare permanentă pentru că domeniul este cât se poate de vast iar soluțiile oferite de cei care s-au aplecat asupra lui sau de festivalurile locale sau internaționale se rezumă doar la câteva aspecte mai degrabă comerciale decât artistice. Fondatorul Teatrului Masca, actorul Mihai Mălaimare ne-a declarat că „efortul trupei se îndreaptă deopotrivă asupra: Machiajului, Costumului, Personajului şi Subiectului, dar și asupra modului în care gestul definește starea, o provoacă, o face să apară. Publicul vrea spectacol iar asta înseamnă în primul rând conflict, un subiect care să fie cât se poate de inteligibil și care să ofere posibilitatea actorului să interacționeze cu spectatorii”.

În ediția 2018 statuile Teatrului Masca se referă la “Strigătele Parisului” și își propune să aducă în spațiul Festivalului atmosfera colosală a Parisului sfârșitului de sec XVIII și începutul secolului XIX cu străzile pline de comercianți ambulanți și mai ales de strigătele acestora, un adevărat concert de o rară vitalitate. Atmosfera oarecum nostalgică va fi realizată prin tehnica statuii de porțelan, atât în ceea ce privește costumul cât și machiajul. Create de către scenografa Adina Mastalier care a folosit câteva substanțe cu totul speciale, costumele personajelor pe care le vom aduce în Festival sunt de o expresivitate extraordinară, suprafețele pe care se mișcă personajele sunt cât se poate de mici, iar din puctul de vedere al tehnicii de mișcare studiem folosirea stop cadrului activ și al mişcării în relanti.

Ediția din acest an a FISV  va avea și o zonă dedicată educației culturale (zona ‘Biblioteca/ documentație’, zona Zona ‘Arte – expoziții foto, expoziții de costume, citate despre teatrul stradal și statuia vivantă, machiaj living statues, Zona -,,Video,,).

Alături de cele 16 statui vivante prezetate în premieră, ale Teatrului Masca, vor participa la festival peste 40 artiști internaționali cu numeroase premii la festivalurile de gen, din Spania, Portugalia, Macedonia, Olanda, UK, Germania şi Ucraina. Va fi diversitate, diferite feluri de a realiza spectacole ale acestei forme de manifestare teatrală. Evenimentul, ajuns la 8-a ediție, se va desfășura între 22 și 28 mai în 5 locații din București. ( Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Grădina Cismigiu, Parcul Crângași, Parcul  Regele Mihai – Herăstrău Roata Mare), conform următorului Program:

22 mai, orele 20.00-22.00  – Noaptea Statuilor Vivante – Grădina Casei Filipescu Cesianu

23-24 mai, orele 18.00 -22.00 – Grădina Cismigiu

23-28 mai,orele 18.00-22.00 – Teatrul de Comedie ( Centrul vechi)

25-26 mai, orele 17.30 -22.00 – Parcul Crângași

27-28 mai ,orele 17.30 – 22.00 – Parcul  Regele Mihai ( Herăstrău Roata Mare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri