Caută
Close this search box.

Culmea justiției: În conflictul cu Iohannis, Toader combate propria opinie separată de pe vremea în care era judecător la CCR

Conflictul dintre Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi procurorul șef al DNA, scoate la iveală și chestiuni de-a dreptul ilare.

De pildă, Tudorel Toader, ministrul Justiției, care susținea iei, în fața CCR, revocarea șefei DNA, combate tocmai ce semna chiar el în 2008.

În faţa CCR, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a arătat cum Tudorel Toader, cel care a fost avocatul Guvernului la CCR, se contrazice.

Mai precis, Tănăsescu a arătat că Toader una spunea pe vremea în care era judecător CCR, în 2008, şi cu totul alta susţine acum, ca ministru al Justiţiei.

În 2008, Tudorel Toader era magistrat chiat CCR şi judeca o sesizare la Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

În urmă cu 10 ani, pe acea speţă, Tudorel Toader făcea opinie separată faţă de restul judecătorilor CCR şi susţinea că procedura de numire sau de revocare a procurorilor-şefi (Parchetul General, DNA şi DIICOT) nu este prevăzută direct în Constituţie, ci este explicitată printr-o lege, mai pecis în Legea privind statulul magistraţilor, pe care Curtea o analiza în acel moment.

În esenţă, Tudorel Toader spunea atunci că numirea procurorilor în funcţii de conducere nu este prevăzută în Constituţie (după cum nici revocarea nu este), deci Parlamentul nu are constrângeri constituţionale de a o reglementa cum vrea prin lege.

În consecinţă, a spus Simina Tănăsescu, diferendul dintre Tudorel Toader şi preşedinte nu rezidă în Constituţie, ci în lege – deci nu are cum să fie conflict juridic de natură constituţională. E cel mult conflict de natură legală, care se rezolvă în contenciosul administrativ, nu la CCR, arată Adevărul.

Opinia separată

Simina Tănăsescu a fost senzațională la CCR: consilierul prezidențial pe probleme juridice l-a pocnit în cap pe Tudorel Toader cu o opinie separată pe care acesta a semnat-o în 2008, în care susținea exact contrariul a ceea ce susține acum referitor la revocarea șefilor din Parchete, arată și jurnalistul Liviu Avram pe pagina sa de Facebook.

În esență, TT spunea atunci că numirea procurorilor în funcții de conducere nu este prevăzută în Constituție (după cum nici revocarea nu este), deci Parlamentul nu are constrângeri constituționale de a o reglementa cum vrea prin lege.

În consecință, a spus Simina Tănăsescu, diferendul TT-KWI nu rezidă în constituție, ci în lege – deci nu are cum să fie conflict juridic de natură constituțională. E cel mult conflict de natură legală, care se rezolvă în contenciosul administrativ, nu la CCR.

VEZI DECIZIA DIN 2008

Ieri, CCR a amânat pentru 30 mai decizia privind existenţa unui conflict de natură constituţională între Guvern şi Preşedintele României, după ce Klaus Ioahnnis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kövesi, la propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri